Koken met PEN: ‘Brandnetel, vervelende prikker of goede vriend?’

Leah Groeneweg en Tim Horneman van In Het Wilde Weg verzorgen een jaaropleiding eetbare wilde planten. Daarnaast organiseren zij bedrijfsuitjes, wildplukexcursies, kookworkshops, kanotochten en natuurbelevingstochten in het mooie Drenthe. Vanaf vandaag geven Leah en Tim  ook invulling aan de rubriek ‘Koken met PEN.’ Een keer per maand laten zij onze lezers kennismaken met eetbare wilde planten, dat alles in een recept om zelf eens te proberen. Deze maand: ‘Groene smoothie met brandnetel’ en ‘Brandnetel broccolisoep.’

Leah: ‘Elk kind maakt vroeg of laat kennis met de brandnetel. Vervelende prikker, blijf maar uit de buurt! En zo leren we de brandnetel lastig te vinden, haar te omzeilen of haar zelfs te verbannen uit de tuin. Maar is dit wel nodig? Brandnetel heeft erg veel kwaliteiten. Het is een waardplant voor vele vlinders, zit boordevol vitamines en mineralen, is bloedzuiverend en een eerste klas ontgifter van je lichaam.’

‘Van de brandnetel eten we de jonge topjes. Dit zijn de bovenste vier tot zes blaadjes. Vanaf maart schieten ze overal de grond uit en in de weken daarna kun je ze volop oogsten. Wordt het blad te oud, kan kun je het maaien en een paar weken later vind je weer heerlijk jonge topjes.
De jonge brandnetel is rauw of gekookt eetbaar. Maak er een lekkere pesto of smoothie van of gebruik het in de omelet, hartige taart of stamppot.’

‘Welke kant je er ook mee op gaat, met een beetje fantasie en geduld maak je er de lekkerste gerechten mee. Zo tover je hem om van venijnig prikkende plant tot een streling voor je smaakpapillen. En wedden dat deze groene vriend voor heel wat gespreksstof met je tafelgenoten zorgt?’

Groene smoothie met brandnetel

Ingrediënten:
1 flinke handvol (50 gram) brandneteltopjes
1 appel
1 banaan
sap van 1 sinaasappel
1 theelepel sinaasappelrasp
150 ml water

Bereiding:
Was de brandneteltopjes zorgvuldig. Snijd de appel en de banaan in stukken.
Rasp 1 theelepel van schil van de sinaasappel (alleen het oranje gedeelte) en pers de sinaasappel uit.

Voeg alle ingrediënten bij elkaar in de blender en mix tot het een gladde massa is.

Brandnetel broccolisoep

Ingrediënten:
1 bos jonge brandneteltopjes
scheut olie
2 uien
2 tenen knoflook
1 stronk broccoli
1 courgette
200 ml kokosmelk
1½ liter water
2 theelepel tijm
2 theelepel kerrie
1 theelepel paprikapoeder
½ theelepel cayennepeper
flinke scheut citroensap
zout en peper naar smaak

Bereiding:
Pel en snipper de ui. Snij de broccoli en courgette in stukjes.
Verhit de olie in de soeppan en fruit de ui hierin. Bak de courgette en broccoli even mee.
Voeg het water toe, samen met de kokosmelk. Breng op smaak met de kruiden en specerijen en breng aan de kook.
Laat 10 minuten sudderen op een laag vuurtje. Voeg dan de brandneteltopjes toe en laat nog een paar minuten sudderen.
Haal van het vuur en pureer met de staafmixer.
Breng op smaak met een scheutje citroensap en voeg eventueel nog wat meer kokosmelk of kruiden toe.

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk