Koffiemachine reinigen: hier moet je aan denken!

Nederland en koffie zijn onlosmakelijk aan elkaar verbonden. Meer dan de helft van de bevolking drinkt regelmatig een kopje koffie. Er zijn zelfs mensen die de deur niet uit gaan zonder koffie. Die de hele dag door verschillende koppen achterover slaan. Koffie kan verbinden, staat voor gastvrijheid en geeft natuurlijk een fantastische cafeïneboost. Hoe goed de koffie is? Dat is overal anders. Dit is geheel afhankelijk van de koffiemachine, het soort bonen dat wordt gebruikt en het onderhoud van het apparaat. De koffie smaakt dan ook bij iedereen anders.

Ben jij ook een frequent koffiedrinker? En doe je er alles aan om gasten de lekkerste koffie voor te schotelen? Dan is goed onderhoud noodzakelijk. Als de koffiemachine niet op de juiste manier wordt onderhouden, kan dit de smaak ongelooflijk beïnvloeden. Niet in goede zin. Niet alleen de smaak wordt aangetast, ook de levensduur van de koffiemachine wordt hierdoor aangetast. Daarom is het dan ook zo belangrijk dat je weet hoe je het reinigen van de machine aan moet pakken. Dit gaat namelijk veel verder dan enkel ontkalken. In dit artikel vertellen we je waar je aan moet denken.

Haal de juiste producten in huis
Belangrijk is om de juiste producten voor het reinigen van de machine in huis te halen. Bij koffie-tabletten.nl vind je alles wat je nodig hebt voor jouw koffiemachine. Voordat je de site bezoekt is het wel verstandig om even het merk van de koffiemachine op te zoeken. Eventueel ook het type. Dit kun je gebruiken in jouw zoektocht naar de juiste reinigings- en ontkalkingstabletten. Door de juiste merkjes te kopen, weet je zeker dat dit de machine niet onnodig schade berokkent.

Ontkalken
Ontkalken is de eerste en misschien ook wel meest bekende stap bij het reinigen van de koffiemachine. Als je niet tijdig ontkalkt, kan dit een zeer vervelende smaak opleveren in de koffie. Daarnaast tast dit ook zwaar de levensduur van de machine aan. Daarom is het belangrijk dat de ontkalkingstabletten van Siemens, Jura of een ander merk naar keuze op het juiste moment worden gebruikt. Het wordt aanbevolen om dit minimaal één keer in de twee maanden te doen. Doe dit natuurlijk eerder als het echt nodig lijkt te zijn.

Kalk in de wateronderdelen van de koffiemachine zijn eigenlijk niet te voorkomen. Er zit nou eenmaal kalk in ons water. Dit laat aanslag achter. De enige manier om dit te voorkomen is door een waterontharder aan te sluiten op de machine. Ook dan zal je echter eens á twee keer per jaar een ontkalker moeten gebruiken.

Was alle losse onderdelen van de machine
Bij het reinigen van de koffiemachine wordt er nog al te vaak enkel aan ontkalken gedacht. Hoewel dit een belangrijke stap is, is dit natuurlijk niet het enige dat nodig is. Er bevindt zich namelijk ook vuil in de machine zelf. Gemaakt door bijvoorbeeld de natuurlijke oliën van de koffiebonen. Als dit niet tijdig wordt schoongemaakt, dan zal dit tot verstoppingen kunnen leiden. Ook komt het de smaak niet ten goede. Daarom belangrijk om alle losse onderdelen van de machine regelmatig te wassen.

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk