Klokkenluiders St. Nicolaaskerk doen mee met Europese luiding

De klokkenluiders van de St. Nicolaaskerk in Nieuwegein heeft via het Klokkenluidersgilde uit Utrecht een internationale uitnodiging ontvangen om in het kader van het jaar van het Cultureel Erfgoed een gemeenschappelijke Europese luiding te laten plaatsvinden. Dit zal zijn op 21 april 2018 om 12.00 uur. Het betreft hier alleen de nog handgeluide klokken die op zaterdag 21 april in heel Europa vanaf 12:00 uur zullen klinken. Wilt u komen luisteren dan kan dat. De Nicolaaskerk staat aan de Utrechtsestraatweg 8 in Jutphaas.

De initiatiefnemers van de Europese luiding zijn de klokkenluiders uit Spanje (Albaida). De klokkenluiders van de St. Nicolaaskerk in Nieuwegein gaan daar o.l.v. Cobus van Rooijen en zijn klokkenluidersteam aan mee doen.

De drie klokken in de toren van de St. Nicolaaskerk hebben een rijke historie. De bouwpastoor mgr. G.W. van Heuckelum schrijft in 1906 in zijn boekje over de originele klokken uit 1877 volgende:

“In een doelmatig geconstrueerden klokkenstoel, van eikenhout vervaardigd ziet men drie klokken opgehangen, die op middeleeuwsche wijze met streng gestyleerde randen en opschriften zijn versierd. Onze klokken zijn echter niet slechts schoon van vorm, maar zij munten vooral uit door klankrijken toon. Ofschoon de dispositie niet harmonische maar diatonisch is (nl. Cis, Dis en F), vormen zij door de sterk sprekende neventonen een harmonisch gelui., dat aan oude kokken doet denken. De firma Petit & Gebr. Edelrock te Gescher bij Koesveld leverde klokken en klokkenstoel.”

Deze kokken werden in de tweede wereldoorlog door de bezetters geroofd en in 1948 zijn er drie nieuwe klokken voor de oude (zwaardere) in de plaats gekomen. De grootste (Toon “D”) is de Nicolaasklok, doorsnede 140 cm, gewicht 1759 kg, de klepel weegt 51 kg. De middelste (Toon “E”) is de Mariaklok, doorsnede 125 cm, gewicht 1263 kg, de klepel weegt 37 kg met de tekst “Maria is mijn naam, Mijn geluid is Gode beqwaem. De dode beschrijf ick.” De kleinste (Toon “Fis”) is de St Willibrordklok, doorsnede 110 cm, gewicht 922 kg, gewicht klepel is 22 kg met de tekst “H.Wllibrordus, wees onze beschermer.”

De St. Nicolaaskerk aan de Utrechtsestraatweg 8 in Jutphaas

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk Kringloop+Plaza+200x60 Paul+Jansen+200x60 Moenmakelaars+200x60+alle+pagina%27s Merwestein De+strip+van+Kim+Houtzager+200x60 Word vriend van pen.nl Galecop+Golf+120x90 Adverteren