Kleine wijziging in scheepvaartstremmingen Prinses Beatrixsluis

In het voorjaar en de zomer is de Prinses Beatrixsluis (gedeeltelijk) gestremd vanwege renovatiewerkzaamheden. Rijkswaterstaat stremt waar mogelijk ’s avonds en in het weekend. Vanwege een kleine uitloop van werkzaamheden is het vanaf 6 mei ook op een paar doordeweekse dagen niet mogelijk om kolk 1 en kolk 2 te gebruiken. De onlangs geopende derde kolk is wel open. Recreatievaart kan beter de Koninginnensluis gebruiken. De zogeheten vierkante stremmingen blijven ongewijzigd.

Werkzaamheden
In het voorjaar en de zomer van 2019 voert Rijkswaterstaat renovatiewerkzaamheden uit aan de bestaande kolken (kolken 1 en 2) van de Prinses Beatrixsluis om deze aan te sluiten op het nieuwe bediensysteem. Dit kan niet zonder stremmingen. De eerste renovatieperiode van kolk 2 is succesvol verlopen en bijna afgerond. Er vinden nog de nodige testen plaats, daar is iets meer tijd voor nodig.

Kleine wijziging in stremming
Doordat het testen meer tijd vergt, wordt in de avond en nacht van 1 op 2 mei extra gestremd en zal de al aangekondigde reservestremming in de avond en nacht van 4 op 5 mei daadwerkelijk nodig zijn. Kolk 2 opent een paar dagen later dan was voorzien. Gekozen is om de renovatie van kolk 1 toch volgens planning te starten omdat op deze manier de vierkante stremmingen (van alle drie de kolken tegelijk) niet hoeven te verschuiven. Dit betekent dat de eerste helft van volgende week naast kolk 1, ook kolk 2 niet of beperkt beschikbaar is. Kolk 3 is wel gewoon beschikbaar. In het weekend van 1 en 2 juni staan daarnaast twee heel korte extra stremmingen gepland.

Recreatievaart door Koninginnensluis
Vanwege de veiligheid kan recreatievaart van 6 t/m 9 mei a.s. de vlakbij gelegen Koninginnensluis in het Merwedekanaal gebruiken, openingstijden dagelijks van 09.00 tot 21.00 uur. Zie ook de website over veilig varen: Varen doe je Samen.

Overzicht
Onderstaande tabel geeft het hele overzicht in de stremmingen van meer dan één kolk tegelijk en de aard van de werkzaamheden die aannemer Sas van Vreeswijk dan uitvoert.

Behalve bovengenoemde stremmingen is t/m zondag 18 augustus doorlopend ofwel kolk 1 ofwel kolk 2 gestremd. Eén tegelijk dus. Naar verwachting geeft dit geen extra wachttijden.

Wachttijden en omvaren
Schippers moeten tijdens stremmingen van twee kolken rekening houden met langere wachttijden.
Tijdens de vierkante stremmingen in juni moeten schippers omvaren via de Lek naar Wijk bij Duurstede en daar het Amsterdam-Rijnkanaal op. Naar verwachting zijn schepen twee uur langer onderweg. Als de werkzaamheden eerder klaar zijn, informeert Rijkswaterstaat schippers over de eerdere openstelling.

Ontheffing
Tot eind juni wordt ook het Lekkanaal verder verdiept. Tot dat gereed is kunnen grotere schepen (CEMT-klasse Vb) alleen met ontheffing tot de 3e kolk worden toegelaten. In het najaar zijn alle renovatiewerkzaamheden afgerond en zijn alle drie de kolken permanent in gebruik.

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk Kringloop+Plaza+200x60 Paul+Jansen+200x60 Moenmakelaars+200x60+alle+pagina%27s Merwestein De+strip+van+Kim+Houtzager+200x60 Word vriend van pen.nl Galecop+Golf+120x90 Adverteren