Kleine druivenclafoutis

Het Franse nagerecht Clafoutis is een cake-achtige ronde koek met fruit er in, die lauw-warm in punten gesneden wordt geserveerd. Het is een stijlvolle afsluiter van de maaltijd en doet het na een feestelijk dinertje heel goed. Deze eenpersoons variatie is minstens zo aantrekkelijk en maak je met een restje druiven. Prettige bijkomstigheid: het is snel en eenvoudig te maken. Voor 4 personen:
2 eieren, Vrije uitloop of biologisch
75 g witte basterdsuiker
75 g witte bloem
mespunt zout
1 ½ dl melk
boter of olie, voor invetten schaaltjes
ca. 250 g druiven, pitloos
poedersuiker
evt. vanilleroomijs Extra: vier eenpersoons ovenvaste schaaltjes Verwarm de oven voor tot 175°C.
Vet de ovenvaste schaaltjes dun in met boter of olie.
Was de druiven en laat ze uitlekken.
Halveer de druiven.
Verdeel ze over de schaaltjes met de bolle kant naar boven.
Klop in een kom de eieren met de suiker luchtig en schuimig.
Voeg bloem, zout en melk toe en klop tot een dun beslag.
Schenk het beslag in de schaaltjes.
Zet de schaaltjes op een bakplaat in het midden van de oven.
Laat ze in ca. 25 minuten goudbruin en gaar bakken.
Als je de taartjes uit de schaaltjes wilt halen moet je ze eerst even wat af laten koelen.
Zet anders de schaaltjes op een bordje, bestrooi de clafoutis met poedersuiker en serveer er eventueel een bolletje ijs bij. Nagerecht
Tijd ca. 35 minuten (incl. oventijd)
Bron: op basis van een recept op www.ah.nl Tip
In plaats van vier kleine kun je ook één grote clafoutis maken. Neem daarvoor een lage, dichte, taartvorm met een diameter van ca. 24 cm. Je kunt dan minstens zes punten uitsnijden. Gebruik geen springvorm, want daar kan het beslag uit lekken. Weetje
De ‘echte’ clafoutis komt van oorsprong uit de Franse streken Limousin en Auvergne en wordt daar altijd gemaakt met kersen. In de rest van Frankrijk wordt ook wel ander fruit gebruikt. Clafoutis wordt lauwwarm gegeten en in Frankrijk geserveerd als nagerecht. Dit recept printen? Klik op het icoon hieronder.
Reageren? Klik op de rode emailbutton.

Eerdere recepten vind je in het archief (het pannetje) hiernaast.

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk