Kinderopvang inburgeraars in gevaar

De fractie van GroenLinks heeft in een brief aan het college van B & W aangegeven dat zij veel waarde hecht aan een goed geregelde kinderopvang bij de inburgercursussen van educatie ten behoeve van nieuwkomers, oudkomers, en andere deelnemers. In de Wet Kinderopvang die per 1 januari 2005 van kracht is geworden is voorzien in een financiële regeling voor ouders die een inburgercursus volgen.

‘Nu blijkt echter dat deze kinderopvang niet langer georganiseerd kan worden, noch door Educatie, noch door Kind en Co’, aldus GroenLinks Nieuwegein.

In het kort komt het erop neer dat het zeer lang kan duren voor er formeel een toezegging komt voor een tegemoetkoming aan de betreffende ouder in de kosten voor de kinderopvang, nadat de gemeente de cursus heeft mogelijk gemaakt. Het gaat om een periode van telkens 13 weken waarin Kind en Co een financieel risico draagt. ‘Bevoorschotting zoals wel meer gebruikelijk in contracten met educatie zou hiervoor wellicht een oplossing kunnen bieden.’ In de brief aan het college stelt zij de volgende vragen:

1. Is het College bekend met het knelpunt in de financiering van de kinderopvang van inburgeraars in de nieuwe Wet Kinderopvang?

2. In het College net als de fractie van GroenLinks van mening dat een goed gere-gelde kinderopvang van groot belang is mede gelet op de kwetsbaarheid van de doelgroep en het belang van de samenleving bij inburgering.

3. Is het College bereid om in overleg met de betrokken instellingen ROC Midden Nederland en Kind en Co op korte termijn te zoeken naar een adequate regeling voor zekerstelling van de kinderopvang waarbij geen onnodig financieel risico wordt gelopen door een van de instellingen?

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk