Kinderen De Vleugel genieten van Escape room in de klas

“Het is net de Efteling”, roept een kleuter uit. Voorzichtig banen de kleuters zich een weg door de spannende tunnel, slechts verlicht door toortsen met ledlicht. In de tunnel komen ze langs grote “rotsblokken” en er hangen aapjes aan lianen aan de wand. Uit de tunnel gekomen kijken de kinderen hun ogen uit. Ze zijn in de jungle terecht gekomen. De klas hangt vol met lianen en bladeren, er is een heuse waterval, palmbomen met kokosnoten een hangmat en een kampvuurtje. Sommige kinderen vinden het heel spannend, want welke wilde dieren zou je allemaal tegen kunnen komen in de jungle? Ondertussen vertelt de juf een verhaal. Samen met de rest van de school deden de kleuters van Montessorischool De Vleugel aan het Mozartplantsoen dinsdag 6 juli jl. mee aan een escape room, speciaal voor hen gemaakt.

De kinderen van De Vleugel waanden zich in de wereld van Diana Jones, avonturier en wetenschapper. Twee vaders schreven het verhaal. Diana Jones is in Zuid-Amerika op zoek is naar het laatste ingrediënt voor de formule voor een fantastische vakantie. Er gaat tijdens de zoektocht iets mis en ze vraagt via een videoboodschap de kinderen om hulp om het laatste ingrediënt te vinden. Met een schatkaart in de hand gaan de kinderen ieder naar hun eigen klas en beginnen aan de speurtocht. Via puzzels ontdekken ze uiteindelijk een code om in het eindspel samen met de andere groepen de schatkist met het geheime ingrediënt te openen. Alle puzzels zijn door ouders op maat voor de klassen gemaakt. Groep 8 is laaiend enthousiast over de enorme totempaal die het midden van de klas siert en waar ze omheen moeten dansen als ze de “bom” niet goed hebben ontmanteld.

Het verhaal startte al drie weken geleden met een eerste krantenbericht dat in school hing en waarin geschreven werd over de ontdekking van de formule voor een fantastische vakantie. Niet lang daarna werd in school het kampement van Diana in Zuid-Amerika nagebouwd. Daar lag ook haar dagboek met aantekeningen. Er volgenden nog twee krantenberichten. “De kinderen werden langzaam in het verhaal gezogen“, vertelt Doreen Rambags, directeur van de school. “Dat is een typische Montessori-aanpak, met een paar ideeën of verhalen kinderen zo enthousiast krijgen dat ze er meer over willen weten. Zo stimuleer je op een natuurlijke manier het leren.“ Jesse uit groep 6 had de smaak flink te pakken. Hij doorzocht het kampement grondig en had er zo zijn eigen theorie over. “Ik denk dat het geheime ingrediënt een appel is, want de fruitschaal op het bureau van Diana mist een appel en de houten schaal op de grond heeft de vorm van een appel.”

Elke klas kreeg zijn eigen escape room, volledig gemaakt door ouders van De Vleugel. Manon is een van de initiatiefnemers en vertelt: “Al twee jaar zijn er door COVID-19 geen schoolreisjes geweest. Wij vonden dat de kinderen wel een feest verdiend hadden.” Met zo’n 20 ouders is er twee maanden hard gewerkt aan het schrijven van het verhaal en het maken van puzzels en decoraties. “Het is ongelofelijk wat hier tot stand is gebracht”, aldus Doreen Rambags, directeur van de school. “We hebben als team onze ogen uitgekeken.”

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk Kringloop+Plaza+200x60 Paul+Jansen+200x60 Moenmakelaars+200x60+alle+pagina%27s Merwestein De+strip+van+Kim+Houtzager+200x60 Word vriend van pen.nl Galecop+Golf+120x90 Adverteren