Kinderboerderij IJsselstee bijna energieneutraal

Naast de zonnepanelen die gemeente Nieuwegein in het voorjaar van 2012 heeft geplaatst, is kinderboerderij IJsselstee nu ook grotendeels voorzien van energiezuinige verlichting. Deze nieuwe verlichting zorgt voor een halvering van het energieverbruik, waardoor de energiekosten voor de gemeente weer verder zullen zakken.

Het zal de regelmatige bezoeker opvallen dat ook de kleur van het licht is veranderd; het is wat witter van kleur. Uit wetenschappelijke onderzoeken is namelijk gebleken dat dieren zich prettiger voelen en in licht dat op het daglicht lijkt. Vooral de dieren die grotendeels binnen staan reageren veel natuurlijker en blijven gezonder.

De gemeente heeft gekozen voor de zogenaamde CCFL-buizen (Cold Cathode Fluorisen Light) als vervanger voor de oude tl-buizen. Deze techniek heeft niet de nadelen van led, zoals een hoge aanschafprijs of het risico van een oplopende temperaturen in de gesloten armaturen welke in de kinderboerderij hangen. Bovendien zorgt de veel langere levensduur voor minder vervuilende tl-buizen in het milieu. De verlichting is geleverd door MVG energy solutions uit Nieuwegein.

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk