Kiezen en alternatieven

Na de discussie “Nieuwegein kiest”, waarin heel Nieuwegein kon aangeven waar zij meer en minder waarde aan hechte, komt nu de uitwerking. Immers “Nieuwegein kiest” is opgezet omdat er simpelweg niet genoeg geld binnen komt om het bestaande beleid voort te zetten. Geld voor nieuwe onderwerpen is er dan helemaal niet, tenzij je durft te kiezen.

Kiezen om bepaalde zaken niet meer of minder intensief te doen omdat het achterhaalt is, geen gemeente taak is of dat anderen het beter en goedkoper kunnen.

De weerslag van “Nieuwegein kiest” is binnenkort terug te vinden in de begroting. Nu al lopen sommige groeperingen te hoop en klagen diverse oppositiepartijen steen en been. Natuurlijk mag men opkomen voor het eigen belang en natuurlijk zijn er argumenten om bepaalde bezuinigingen of ombuigingen niet te doen. De realiteit is echter dat we (de Raad) uiteindelijk een beslissing moeten nemen en moeten kiezen.

Niemand is blij wanneer er minder geld te besteden is, ook de VVD niet. Wij lopen echter niet weg voor onze verantwoordelijkheid en zijn bereid moeilijke keuzes te maken. Door al het gekrakeel lijkt het er echter op dat we als Raad dadelijk een ombuigingspakket voorgeschoteld krijgen dat op voorhand al onvoldoende is. Er valt dan weinig te kiezen. Diverse groeperingen en partijen zullen proberen daar nog gaten in te schieten, waardoor het tekort alleen maar groter wordt.

De VVD heeft afgelopen voorjaar nadrukkelijk gevraagd om een ombuigingspakket dat 10% groter is dan het benodigde bedrag. De Raad heeft dan immers echt wat te kiezen en hoeft niet alleen maar te slikken. We kregen toen niet veel steun en dat is verbazingwekkend. Verbazingwekkend omdat andere partijen wel erkennen dat ombuigen nodig is en dat zij invloed willen hebben op de keuzes, maar de vraag om keuzeruimte niet steunen.

Ik ben benieuwd met welke voorstellen het College binnenkort komt. Nog meer benieuwd ben ik naar de alternatieven die diverse andere partijen zullen aanleveren.

Erg veel vertrouwen dat er alternatieven zullen worden voorgesteld heb ik overigens niet meer. Leefbaar Nieuwegein en ONS hebben al diverse malen geroepen, beloofd en toegezegd dat zij met alternatieven zullen komen. Tot op heden zijn zij die belofte nog nooit nagekomen. Roepen klinkt mooi maar ik kies liever voor ons alternatief: kiezen!

Johan van Everdingen

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk Kringloop+Plaza+200x60 Paul+Jansen+200x60 Moenmakelaars+200x60+alle+pagina%27s Merwestein De+strip+van+Kim+Houtzager+200x60 Word vriend van pen.nl Galecop+Golf+120x90 Adverteren