Kasteelschip Vlotburg weer aangemeerd in Vreeswijk

Op de Handelskade in Vreeswijk is het museumschip Kasteel Vlotburg weer aangemeerd. De inmiddels 73-jarige kleurrijke ‘ridder’ Len Vries meerde in 2022 ook al aan met zijn museumschip om belangstellenden zijn varende kasteel te laten zien met spullen uit de middeleeuwen, authentiek of zelf nagemaakt. Tot en met zondag 23 juni aanstaande kunnen kinderen en volwassenen een bezoekje brengen. De entree bedraagt slechts 4 euro voor kinderen en 5 euro voor volwassenen.

Het schip is met de hand gebouwd door Len Vries, samen met zijn goede vriend en ambachtelijk timmerman Jan Westerhuis en heeft drie jaar geduurd. Sinds 2005 varen Ridder Len en Vrouwe Christel met hun museum en paardje door Europa en misschien nog verder. Zij zijn al in Zwitserland, Oostenrijk, Frankrijk, Duitsland en België geweest. En nu weer tijdelijk in Vreeswijk aan de Handelskade. Ervaar het leven van ridders, jonkvrouwen en ambachtslieden in de middeleeuwen op Museumschip Kasteel Vlotburg. Leuk en leerzaam voor de jongeren.

Ridder Lenny en zijn jonkvrouwe Christel Dattler laten u aan boord namelijk kennismaken met het leven van de gewone man/vrouw in de tijd van de Middeleeuwen. Je ziet er van alles en nog wat: een herberg, een huiskamer met kookgerei, wapentuig, de normale martelwerktuigen uit die tijd tegen een passend decor. Bovenop Lenny’s varende burcht wacht nog een verrassing: pony Herkules. Het dier was jarenlang metgezel van het paard Wodan dat eveneens op het kasteeldak woonde en met Lenny een ridderlijk span vormde. (Wodan overleed een paar jaar terug tot groot verdriet van de ridder.)

Jongensdroom
Toen Lenny in zijn kinderjaren de eerste afleveringen zag van de jeugdserie Ivanhoe, wist hij het zeker. Hij wilde geen ridder spélen, hij wilde een ridder zíjn. Dat sterke gevoel is niet meer geweken. De volwassen Lenny ging op zoek naar een huis dat recht zou doen aan zijn ridderschap. Maar ja, een kasteel kon hij zich niet veroorloven. Samen met Christel ontwikkelde hij het idee voor een varend kasteel. Lenny maakte eerst een schaalmodel om zijn ideeën aan de man te brengen. Dat leverde aanvankelijk veel hoongelach op. Maar Lenny en Christel waren vastberaden.

Intussen groeide Lenny’s verzameling aan bouwmaterialen en Middeleeuwse attributen en aanverwant. In 2002 vond hij in België een geschikt vrachtschip als basis voor zijn plan. Het was de Andisa, een kempenaar uit 1924, 50 meter lang en 6.60 breed. Ruim drie en een half jaar lang werkten hij en Christel en een aantal kundige vrienden keihard om met het verzamelde materiaal het kasteelschip te verwezenlijken. En voilà, sinds 2005 varen Lenny en Christel met hun museumschip rond. Behalve in Nederland reizen ze ook door België en Duitsland tot in Zwitserland en Oostenrijk toe! Het is verfrissend te zien wat voor bijzonders je kunt doen met een gepensioneerd vrachtschip! En Lenny? Die is elke dag weer blij dat hij ridder mag zijn!

Lenny opent in Vreeswijk zijn varende kasteel dat van 11.00 uur tot 18.00 uur open is voor publiek. Op aanvraag geeft hij rondleidingen, ook aan scholen. Kijk voor prijzen en tijden op de website van de Vlotburg.

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk