Kastanjeziekte in Galecop aangepakt

De gemeente heeft het plan om in Galecop negen bomen te kappen die onveilig zijn en bij een storm een gevaar kunnen opleveren voor hun omgeving. Deze bomen verkeren in een slechte conditie. Daarnaast wil de gemeente 81 kastanjebomen weghalen die ernstig zijn aangetast door de kastanjeziekte. Ook wil de gemeente 36 wilgenbomen kort afzagen omdat ze te zwaar zijn geworden en zo straks weer gezond kunnen uitlopen.

Als de bomen gerooid zijn, worden komend voorjaar 84 bomen terug geplant. Niet alle bomen die straks worden gekapt, kunnen terug geplant worden. Dit komt omdat in sommige gevallen bovengronds niet voldoende ruimte is om de boom gezond uit te laten groeien. Ook kan er ondergronds ruimtetekort zijn door de vele kabels en leidingen. Op de plek waar de kastanjes worden gerooid, wordt andere soorten bomen terug geplant. Het gaat hierbij om de amberboom, beverboom, valse christusdoorn, hemelboom, kastanje bladige eik en amerikaanse es.

De kastanjeziekte is een bacterie die de boom aantast en de boom tijdens een storm kan breken. In de Herman Heijermanshove is de aantasting van de kastanjes zo ernstig dat alle kastanjebomen worden weggehaald. (Voor meer informatie www.kastanjeziekte.wur.nl). 26 kastanjes in deze straat zijn ernstig aangetast, 22 kastanjes die nog niet zijn besmet, worden meteen ook weggehaald.

Aan beide zijkanten van de Herman Heijermanshove worden 62 magnoliabomen terug geplant. Door meer bomen aan de zijkanten te herplanten, staan de geparkeerd staande auto’s straks meer uit het zicht. De middenberm wordt opnieuw ingericht: de twee rijen honingbomen worden vervangen door een nieuwe rij honingbomen in het midden. De herinrichting is nodig om er voor te zorgen dat er onder de grond voldoende ruimte is voor de wortels en om wortelopdruk te voorkomen. De nieuwe bomen kunnen zo gezond uitgroeien.

De drie bomen in de bestrating van de Willem Klooshove en drie in de bestrating van de Herman Gorterhove worden niet meer terug geplant. Door de vele kabels en leidingen is in de ondergrond niet voldoende ruimte voor de wortels. Op het gazon van het Thorbeckepark hoek Herman Heijermanshove bij huisnummer twee worden drie bomen terug geplant (de zogenaamde grauwe abeel).

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk