Kantoortransformatie Nieuwegein komt op gang

Het zal niemand verbazen dat de leegstand in kantoren ook in de voormalige groeikern Nieuwegein hoog is. Waar Nieuwegein in de hoogtijdagen de overloop van Utrecht opving, zijn veel grotere huurders afgelopen jaren verdwenen. De kantoorpanden die zij achterlaten zijn vaak niet meer courant en worden niet meer gevuld met nieuwe kantoorgebruikers.

Gelukkig zijn er andere doelgroepen die deze leegstaande kantoorpanden weer kunnen gaan bewonen. Mede dankzij de crisis is het steeds vaker haalbaar om kantoren te transformeren naar woningen. De waarde van vastgoed is sterk gedaald. Daarmee wordt het financieel haalbaar om een kantoorpand te transformeren naar woningen. In het afgelopen jaar zijn er door veel partijen in Nieuwegein plannen gemaakt om kantoren te transformeren naar woningen. De eerste transformatie, project Geinzicht, wordt dit najaar opgeleverd. 34 studio’s, de meesten voor minder dan een ton met parkeerplek. Binnen een maand was 70% verkocht. Het bleek een gat in de markt.

De woningen worden vooral gekocht door starters en alleenstaanden. Voor deze doelgroep werd in het verleden nauwelijks gebouwd. Ontwikkelaars zagen er geen winst in. Door de terughoudendheid van banken krijgen deze groepen ook geen hypotheek voor een driekamerwoning van ca. 150.000 a 200.000 euro. De wachtrijen voor sociale huur zijn lang. De starters en singles reageren gretig op het nieuwe aanbod.

In navolg van Geinzicht wordt binnenkort de Brinkwal, 25 starterswoningen sociale huur, gerealiseerd. De projecten Merowe (34 appartementen), Early Bird (35 appartementen) en Krijtstede (30 appartementen) zijn momenteel in de verkoop. Allemaal woningen in leegstaande kantoren. De startbijeenkomsten van deze verkoop kunnen rekenen op hoge opkomsten. Ruim honderd geïnteresseerden per kantoorpand, tientallen die direct een optie nemen en zelfs kopers die ter plekke de hypotheek afsluiten. Transformatie is als onderwerp overal in de belangstelling en met een binnenstedelijke woningbouwopgave van 3.300 woningen is Nieuwegein nog lang niet uitgetransformeerd.

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk