Formaldehyde gelekt in het Sint Antonius Ziekenhuis

In het Sint Antonius Ziekenhuis in Nieuwegein is vanmorgen rond 07.30 uur op het laboratorium Pathologie een Formaldehyde lek ontstaan. Er was geen gevaar voor de patiënten. Ook is het ziekenhuis gewoon open gebleven.

Het lek ontstond boven een plafond op de afdeling pathologie. Een kleine hoeveelheid van de stof kwam naar beneden. Drie medewerkers hebben last hebben gehad van de stof; één daarvan is op advies van de brandweer door de SEH gecontroleerd. Het lijkt gelukkig weer allemaal goed te gaan met hen. Zij zijn nagekeken maar zijn niet gewond geraakt.

Formaldehyde wordt onder andere gebruikt als ontsmettingsmiddel in ziekenhuiskamers. Bij contact kan de stof leiden tot irritatie aan de huid, ogen, neus en keel. Ook kan je er hoofdpijn van krijgen. Formaldehyde is onverdund een kankerverwekkende stof en is door het International Agency for Research on Cancer (IARC International Agency for Research on Cancer ) ingedeeld als ‘kankerverwekkend voor de mens’ (Groep 1). ‘In het ziekenhuis word een verdunde versie gebruikt, deze is niet kankerverwekkend. Dit in tegenstelling tot eerdere berichtgevingen’ aldus Marie Jeanne Douven, Sr. communicatie adviseur van het ziekenhuis.

Veiligheids Regio Utrecht (VRU) laat weten: ‘Na het lek werd uit voorzorg de brandweer erbij geroepen. Die heeft de situatie gestabiliseerd. Het ziekenhuis heeft de stof zelf opgeruimd.’

De brandweer is ter plekke

2 thoughts on “Formaldehyde gelekt in het Sint Antonius Ziekenhuis

  1. Yvonne

    Formaline is geen ontsmettingsmiddel maar een fixatief. Dit zorgt voor een goede fixatie van de weefsels en dat de morfologie behouden blijft voor pathologisch onderzoek.
    Er wordt indd verdunde formaline gebruikt…24% . Maar het blijft een gevaarlijke stof die voor veel problemen kan zorgen.

  2. Vivian

    Nog een aanvulling op Yvonne: formaldehyde is zowel verdund als onverdund kankerverwekkend.

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk Kringloop+Plaza+200x60 Paul+Jansen+200x60 Moenmakelaars+200x60+alle+pagina%27s Merwestein De+strip+van+Kim+Houtzager+200x60 Koster+Schoenmode Galecop+Golf+120x90 Adverteren