Katern

Kan Nederland het WK 2022 winnen?

Van alle internationale elftallen die ooit de status van topland hebben gekregen, is Nederland het enige land is dat nooit wereldkampioen is geworden. Nederland heeft vele topspelers en topcoaches voortgebracht en Oranje heeft drie keer in een WK-finale gestaan – waarin het van respectievelijk West-Duitsland, Argentinië en Spanje verloor – maar de titel is nooit gewonnen.

Het huidige team is, volgens de meeste mensen, niet het beste Nederlands elfta ooitl. Geen enkele speler van de huidige generatie overtreft spelers als Johan Cruyff, Clarence Seedorf of Edgar Davids in hun tijd. Zelfs bij Nederlandse bookmakers en casino’s staat Oranje momenteel niet te boek als toernooi favoriet. Toch zou het wel eens kunnen zijn dat de grote schare oranje fans wat te juichen zou heeft in december.

Er is geen uitgesproken favoriet
In 2014 was het duidelijk dat Duitsland de beste spelers en het sterkste team had. In 2010 gold datzelfde voor Spanje. Momenteel is Brazilië favoriet bij de bookmakers, met Engeland en Frankrijk vlak daarachter. Toch lijken deze landen dit keer niet met kop en schouders boven de rest uit te steken. Het is zelfs zo dat deze landen flink in de problemen zouden kunnen komen wanneer hun belangrijkste speler tussen nu en november een ernstige blessure op zou lopen. Het is duidelijk dat er een heleboel zeer goede landen meedoen aan het WK in Qatar, maar het is ook duidelijk is dat er geen equivalent tussenzit van het Spanje van 2010.

Het nationale team is solide op belangrijke posities
In het verleden was Oranje gezegend met zeer getalenteerde aanvallers (1974, 1978), of een zeer gedegen collectief (2010). Het huidige Oranje heeft een beetje van beide, maar wat het vooral heeft zijn spelers die het verschil kunnen maken in incidentele wedstrijden. Achterin is dat Virgil van Dijk, de beste verdediger ter wereld, Matthijs de Ligt, een speler van exceptionele kwaliteit, en op het middenveld Gini Wijnaldum en Ryan Gravenberch, beiden spelers die elke club graag zouden willen hebben. Voorin heeft Oranje Memphis Depay lopen die meer dan 40 doelpunten heeft gescoord in slechts 80 wedstrijden. En hij is nog maar 28.

Ze zitten in een makkelijke groep
Elk team op het WK dat zich heeft gekwalificeerd heeft een uitzonderlijke prestatie geleverd en het zou daarom oneerlijk zijn om te stellen dat ze makkelijke tegenstanders zijn. Behalve dan misschien Qatar, dat in dezelfde groep zit als Nederland. Samen met Senegal en Ecuador vertegenwoordigt Qatar een groep die Oranje met gemak moet kunnen winnen. Nederland speelt zijn eerste wedstrijd tegen Senegal, het enige land in de groep dat nog enigszins een bedreiging zou kunnen vormen voor Oranje als het gaat om de groepswinst. Dus als Nederland zijn eerste groepswedstrijd wint, dan kunnen de mannen van Van Gaal met een gerust hart uitkijken naar de volgende ronde en, met het oog op de knock-out fase, zelfs enkele belangrijke spelers enige rust gunnen.

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk