Jantine met de Pet: ‘Over daadkracht en disruptie’

In de aanloop naar een warm weekend ging het er afgelopen week al verhit aan toe in de raadszaal van Nieuwegein. Eerst ging het maandag over een groenstrook die door de firma Scholman stiekem in gebruik genomen zou zijn. De gemeenteraad was hier niet voldoende over geïnformeerd, reden voor de SP om de verantwoordelijke wethouder eens flink aan de tand te voelen. De fractievoorzitter van de SP handelt tegenwoordig in disruptie en het leek erop dat hij met zijn eigen partij aan het proefdraaien was. Een lang debat, maar de wethouder beloofde beterschap en drinkt binnenkort even een kopje koffie met Scholman die naast grond ook in groen doet en die er dus vast voor zal zorgen dat wat groen moet zijn ook gewoon weer groen wordt.

Vervolgens ging het woensdag over Rijnenburg, die polder waar onze grote buur Utrecht grootse plannen mee heeft. Maar liefst 11 windmolens moeten er komen en daar kunnen de inwoners van Galecop en Batau wel eens flink last van gaan krijgen. Na alweer een lange avond werd er gestemd en met 18 stemmen voor en 14 tegen werd besloten dat we die grote buur laten weten dat Nieuwegein tegen windmolens in Rijnenburg is. Dat is dan ook klaar zou ik denken. Maar nee hoor, nadat de partij van disruptie via haar website en socialmedia liet weten dat met deze boodschap Nieuwegein zichzelf buiten spel heeft gezet, vielen diverse politici opnieuw over elkaar heen.

Met een provinciebestuur dat heeft aangegeven de plannen van de gemeente Utrecht te ondersteunen denk ik dat het allemaal niet heel veel uitmaakt. Of denkt u dat Lot van Hooijdonk na het lezen van de brief uit Nieuwegein ineens haar plannen zal laten varen?

Kortom, de week van de disruptie en ik moet zeggen dat maakt politiek dan wel weer wat aantrekkelijker.

Met vriendelijke groet,
Jantine met de Pet

Uw bijdrage
Heeft u ook een pet op of meerdere petten of helemaal geen pet op, maar zit u wel iets dwars of wilt u uw ongenoegen óf genoegen delen met onze lezers? Dat kan! Stuur uw verhaal naar onze redactie en Jan of Jantine gaat ermee aan de slag. Wij spreken algehele anonimiteit af, daar is deze rubriek voor. Gegarandeerd!

2 thoughts on “Jantine met de Pet: ‘Over daadkracht en disruptie’

  1. John

    Een ding is zeker,utrecht trekt zich niets aan van gemeente nieuwegein.
    Lot is van lotje getikt

  2. De gemeenteraad van Nieuwegein is van lotje getikt.
    Elke gemeente moet meewerken aan de uitvoering van het klimaatakkoord.
    Dat doet ze in de Regionale Energie Strategieen
    Daarin spreken de gemeentes in een regio, samen af waar ze windmolens en zonneweides gaan platen bouwen, of zelf bouwen.
    Het was gebruikelijk dat burgers daar buitengesloten worden, zoals Nieuwegein nu ook doet.
    Maar er moet heel veel duurzame energie worden opgewekt, voor eigen gebruik
    En ook is afgesproken, dat al die windmolens en zonnepanelen, voor minstens 50% van burgers moeten worden
    Dan zou het slim zijn als de gemeenteraad van Nieuwegein eist dat bijvoorbeeld 25% van die windmolens, in eigendom komen bij de huishoudens van Nieuwegein.
    En dan ook de stroom uit dat eigendom thuis kunnen gebruiken, voor de kostprijs, 4 cent ipv de commerciele 22 cent per kWh

    Reken even mee
    11 windmolens a 4 MW, is dus 11 MW voor de inwoners van Nieuwegein
    Bijvoorbeeld 10.000 huishoudens die een kavel van 1 kW kopen, voor bijv 1250 EUR
    Dat stukje windpark wekt 25 jaar lang ca 3000 kWh stroom op, voor die 4 cent per kWh
    Die 3000 kWh hoeven die 11.000 huishoudens in Nieuwegein niet meer te kopen voor 22 cent per kWh
    Dus een jaarlijks voordeel van 540 EUR
    Dus in iets meer dan 2 jaar heeft dat huishouden haar aankoop bedrag terug verdient, dan daarna blijft dat voordeel komen, 25 jaar lang
    Arme huishoudens kunnen een kavel van de gemeente in bruikleen krijgen, als de gemeente slim is.

    En moc ht de gemeente ooit een woonwijk aanwijzen die van het gas af moet, dan kunnen ze ook elk huishouden een groter kavel windpark laten kopen, ergens in het land, met die goedkope stroom als verwarming, woont zo’n huishouden duurzaam warm, voor de helft van de kosten van aardgas
    Een dure verbouwing of grote renovatie is niet nodig, die doen ze dan alleen al;s dat meer wooncomfort oplevert, en dat vinden ze het geld waard

    Teken hiervoor de petitie Salderen met stroom
    https://salderenvanstroom.petities.nl/

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk