Jan met de Pet reageert op de politieke uitingen over gevalletje Fokkesteeg

Ja mensen, ik Jan met de Pet, reageer meestal niet direct of helemaal niet, maar twee reacties op mijn vorige stukje geven mij voldoende zin om wel te reageren.

Mevrouw Schouten (GroenLinks) en meneer Adriani (PvdA), u geeft beide in uw reactie aan dat ik, als Jan met de Pet, voorbij ga aan de patiënten, en u mevrouw Schouten geeft een direct weerwoord op mijn woorden over de leefbaarheid van Fokkesteeg. Ja, ik geloof u als u zegt dat u daar met plezier woont. Maar waar u ook woont, heeft u ook gesproken met de mensen die destijds boven of naast de coffeeshop woonden in die wijk? Die gesprekken zou ik u adviseren.

Meneer Adriani, ik ga woorden van uw vroegere partijleider gebruiken: ‘Meneer Adriani nu doet u het weer!’ Ik heb mijn stuk nog eens goed nagelezen en ben nergens een diskwalificatie tegen gekomen van deze mensen die daar zouden moeten komen wonen. Ik heb slechts een aantal gevoelens weergegeven die ik opgehaald heb van RTV Utrecht. Zij hadden een paar korte items over dit hele gedoe.

Ik heb ook in mijn leven diverse personen gekend, en ken ze nog steeds die dit soort ziekte hebben, want dat is het, of hebben gehad. Ik geloof zelfs dat bijna elke Nederlander wel zo’n patiënt kent.

Dus meneer Adriani, ga u schamen dat u de inwoners van Fokkesteeg buitenspel zet en ze het gevoel geeft niet meer mee te mogen doen. Ja meneer Adriani: ‘Nu doet u het weer, een rookgordijn neerleggen.’

Het gaat in mijn stukje NIET over de patiënten maar op de WIJZE waarop u als gemeentebestuur gemeend heeft de zaken te moeten laten plaatsvinden.

Als ik iemand tekort heb gedaan of onjuist heb gestigmatiseerd: mijn excuses. Meneer Adriani, leest u mijn stukje nog eens goed na. En dan moet u zelf tot de conclusie komen dat ik hier over het PROCES praat en niet over patiënten en gevoelens opschrijf die voor een ieder te controleren zijn. Ik zie van u totaal geen woorden over het PROCES. Een beetje bestuurder had nu gewoon gezegd: ‘Ja, dat hebben we niet goed gedaan.’

Ik ben ervan overtuigd als er van begin af aan over dit plan met de inwoners van Fokkesteeg was gesproken, dat dit proces anders was verlopen. Waarbij ik niet zeg dat het dan wel allemaal was gegaan zo als gepland, maar dan waren deze inwoners gehoord! En meneer Adriani: U heeft ze domweg buitenspel gezet! Dus stop met die rookbommen, want er liggen al voldoende stinkbommen in het Stadshuis.

Met hartelijke groet
Jan met de Pet

De reacties

3 thoughts on “Jan met de Pet reageert op de politieke uitingen over gevalletje Fokkesteeg

 1. Beste Jan,
  Wel bijzonder dat je zo snel reageert wanneer twee politici een reactie plaatsen bij je column. Op Riet met de rollator of Piet met de pantoffels reageer je niet.

 2. Wethouder Hans Adriani

  Kom kom, Jan, nou niet duiken hoor. ‘Psychowijk’ heb ik op rtv Utrecht niet gehoord of gelezen. Dat is echt jouw kwalificatie. Maar ik ben blij om te lezen dat je inmiddels wel degelijk oog hebt voor je medemens.

  En natuurlijk, als je op de inhoud bakzeil moet halen, dan maak je de switch naar het proces. Dat is zo’n klasieker, dat het bijna kinderachtig is. Ieder proces kan namelijk altijd anders, en dus kun je altijd veilig roepen dat het ook anders gemoeten had. Maar wat weet je eigenlijk over het proces, Jan? Heb je je daar dan in ieder geval wel in verdiept? Heb je gehoord wat ik daar woensdag over gezegd heb? Heb je navraag gedaan bij de gemeente of bij Lister hoe er over het proces van betrekken van de buurt nagedacht is? Of baseer je je nu ook weer op ‘een paar korte items van rtv Utrecht’?

  En daar zit toch een beetje het probleem, hè. Je roept in je columns de lokale politici graag en vaak ter verantwoording. En dat is prima. Maar zelf ben je niet ter verantwoording te roepen. Want jij blijft lekker anoniem. Je schrijft regelmatig dat je onafhankelijk van de politieke besluitvorming JOUW mening geeft. Maar ja, we mogen niet weten wiens mening dat is. Eigenlijk is dat helemaal niet zo transparant. Over stiekem gesproken…..

  En je weet het, Jan: als je wel wil weten hoe iets echt zit, dan stuur je me gewoon een mailtje, en maken we een afspraak. Je hebt mijn mailadres.

 3. M Schouten

  Beste Jan met de Pet,
  Dank voor je reactie, ik begrijp uit je woorden dat dit uitzonderlijk is dat je reageert. En je slaat de spijker op z’n kop als je je excuses aanbied in geval je iemand hebt gestigmatiseerd, want dat was exact wat gebeurde in je eerste column over de plannen van Lister. Door je woordgebruik worden mensen met psychische problemen gestigmatiseerd. En als het dat is waarvoor je je excuses aanbiedt (ik kan dat uit je reactie niet helemaal opmaken, dus ik neem aan dat je dat bedoelt), dan siert je dat. En als je over ‘het proces’ wilt schrijven, prima: maar zorg er dan in ieder geval voor dat je weet waarover het gaat in plaats van alleen te roeptoeteren. Kun je nog steeds kritisch zijn, graag zelfs. En ter geruststelling: ja hoor, ik spreek met mensen in mijn buurt over wat er speelt. Wil ik met jou ook best doen, face to face.

  Met groet, Marieke Schouten

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk Kringloop+Plaza+200x60 Paul+Jansen+200x60 Moenmakelaars+200x60+alle+pagina%27s Merwestein De+strip+van+Kim+Houtzager+200x60 Word vriend van pen.nl Galecop+Golf+120x90 Adverteren