Jan met de Pet: ‘Langs elkaar praten ……..’

‘Langs elkaar praten’, dat gebeurt er als er plannen worden gemaakt die tegen eerdere plannen ingaan. En als er tegenstrijdige procedures in werking worden gezet. De gemeente Nieuwegein wil huizen bouwen. Nou ja, BOB de bouwer wil dat graag. En natuurlijk willen de mensen die op een  wachtlijst staan dit ook, maar nu komt het: Je kan wel willen bouwen, maar dat moet dan ook mogen!

Bob de Bouwer

Hoe zo mogen? Zult u zich afvragen. Nou, dat zal ik in mijn eigen eigenwijze woorden proberen uit te leggen. Stel, ik wil in mijn tuin een unit plaatsen om voor mijn demente oude moeder te gaan zorgen. Mooi plan, en in lijn met de overheid: ‘Zorgen voor je ouders.’ Nu heeft de gemeente zo iets als een bestemmingsplan. Dat is simpel gezegd een stukje papier waarin staat beschreven wat wel en niet mag op een bepaald stuk terrein cq wijk. En dat is goed, want dan weet je als burger waar je aan toe bent.

Maar al die bestemmingsplannen worden ook nog eens door de provincie samengevoegd tot het bestemmingsplan Nieuwegein of tot een kantoren bestemmingsplan of tot een snelwegenplan. Dus met andere woorden, al die plannen samen maken het dat we precies weten waar, wat en wanneer wordt gebouwd, gesloopt of aangelegd.

Nu is het trieste dat we in Nieuwegein kantoren aan het ombouwen zijn, triest Jan? Dat is toch goed, want wat hebben we aan die lege kantoren terwijl mensen negen jaar op een wachtlijst staan voor een woning? Ja, u heeft gelijk maar nu komt de aap uit de mouw, want de bestemmingsplannen kunnen niet zo snel worden aangepast als de economie veranderd. In Nieuwegein hebben we een paar locaties die met een noodverordening omgezet zijn naar woningbouw. Met andere woorden: Wij van de provincie hebben dit oogluikend toegestaan. Maar nu wil de gemeente Nieuwegein een paar locaties veranderen van bestemming, van kantoren naar woningen. Bv. de NH locatie langs de Noordstedeweg bij de Karwei. Maar dat mag van de provincie niet zomaar, want die hebben ook meerdere bestemmingsplannen en als die aangepast moeten worden moet dat eerst in de desbetreffende gemeentes gebeuren.

Met alle mogelijkheden tot bezwaar en beroep tot aan de Raad van State en vervolgens als dat allemaal gebeurd is, gaat het naar de provincie en die gaan ook weer de weg afleggen van bezwaar en beroep dus alles met elkaar een meerjarenplan voordat je een bestemmingsplan hebt aangepast.

De provincie vaart natuurlijk haar of zijn eigen weg. (Lees: welke belangen spelen hier een rol?) Maar daarna komt ook nog eens een keer het Rijk die ook haar eigen belangen heeft. Maar even terug naar de gemeente Nieuwegein, voordat ik weer BOB de bouwer op mijn dak krijg. Ik ben het eens met de gemeente en de gemeenteraad dat nu de provincie in zijn of haar alwetendheid de zaak frustreert, en ik zou zelfs zover willen gaan om te zeggen dat de gemeente nu eens het ondeugende jongetje van de klas moet worden en gewoon GEEN kantoren bouwt maar huizen en op de eerstvolgende raadsvergadering het bestemmingsplan aanpast van kantoren naar woningen en dan ben ik benieuwd wat de provincie gaat doen want laten we elkaar nu geen mietje noemen, maar wie wil er nou kantoren in de stad als je er ook woningen kunt bouwen? Of moeten we nu gewoon gaan wachten tot die lui van de provincie hun eigen rommel op orde hebben en dus gewoon onze wachtlijsten laten bestaan?

En nee BOB de bouwer, dat betekent niet dat je overal rücksichtslos kan gaan bouwen want dan moet ik weer onaardige dingen gaan schrijven. Dus nu ben ik het met je eens! Geen kantoren maar woningen. En voor de gemeente Utrecht heb ik nog een prachtige locatie voor woningbouw. Sloop dat provinciehuis, dan heb je plek genoeg voor een stel mooie woningen voor je inwoners.

Ik zeg dus met zoveel woorden: weg met de Provinciale Staten, deze extra bestuurslaag is een achterhaald concept en kost ons klauwen met geld cq wachtgeld, want daar zijn die lui allemaal goed in. Oké toegegeven, die Fred Teeven is me op dat gebied meegevallen en zelfs een voorbeeld voor iedereen uit de politiek. Niet zijn ideeën hoor, maar het afzien van zijn wachtgeld. PS, voor de heer Kamp is er nog een mooie woning vrijgekomen in Slochteren!

Met hartelijke groet

Jan met de Pet

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk Kringloop+Plaza+200x60 Paul+Jansen+200x60 Moenmakelaars+200x60+alle+pagina%27s Merwestein De+strip+van+Kim+Houtzager+200x60 Word vriend van pen.nl Galecop+Golf+120x90 Adverteren