Jan met de Pet: ‘Angstzweet of toch het warme weer?’

Angstzweet? Ja, dat komt bij mij op als ik al die partijen zie die opeens ‘out off the blue’ oproepen doen om raadslid te worden, CDA en D66 voorop. En dan van die lekkere vragen: ‘Wordt jij straks mijn collega? Of woorden van gelijke strekking.

Hoe komt het nu dat het deze keer zo vroeg voor de verkiezingen is dat men weer uit de grotten van het Stadshuis tevoorschijn komt om ons burgers weer te verleiden om op hun te stemmen. Komt het door het landelijke beeld? CDA en D66 hebben allebei gewonnen, zouden die nu al proberen deze trend op lokaal niveau voort te zetten? En de PvdA moest wel komen met een ‘vertrouwde naam’ om de verliezen zoveel mogelijk te beperken. Maar zoals ik u al eerder vertelde, misschien is het goed dat de oude garde opstapt.

Het valt wel op dat de twee andere winnaars; de VVD en GroenLinks, zich wel rustig houden. In de lokale politiek kan het maar zo verkeren dat het totaal afwijkt van de landelijke uitkomst. Misschien wordt Jacqueline Verbeek weer een partij om rekening mee te houden, of moet zij nu ook maar eieren voor haar geld kiezen en gewoon wegwezen. Trouwens, wel gelijk met die andere afsplitsing van haar partij want dat zijn ook een stel onbetrouwbare figuren bij elkaar. Die meneer de Jong en meneer Visser zie ik nog wel voor de PVV gaan optreden! Meneer de Jong gewoon omdat hij zo is en meneertje draaikont Visser gewoon omdat er weer vier jaar maandelijkse vergoeding binnenkomt.

Maar om bij de VVD terug te komen, je weet het maar nooit, er kan zo weer een broedermoord plaats vinden. Niet dat ik dit slecht zou vinden, want die Johan Gadella is toch wel één van de slechtste wethouders die de VVD in Nieuwegein heeft voortgebracht. Man, man, ik heb hem een paar keer horen praten en dan schieten de tranen in je ogen.  Wat een miskleun van die partij. Maar eerlijkheid gebiedt mij wel te zeggen dat je in de voetsporen van een zekere Wouter Kolff moest treden, en dat is niet makkelijk. Wat zijn die mensen in Veenendaal blij met zo’n burgemeester.

Ik hoop dat datzelfde bij GroenLinks niet zal voorkomen, want die twee dames zijn nog niet verpest door jarenlange ervaring in de lokale politiek. Alleen nu eens ophouden over dat gezeur over het klimaat dat weten we nu wel en iedereen neemt toch al maatregelen of ben ik nu erg naïef?

Ik zal wel op de hak of de tak springen voor u maar ik heb toch weer wat te zeuren over die oproepen voor raadsleden. Bij het CDA doet een raadslid dit en niet de fractievoorzitter. Zou die al weten dat hij geen kans meer maakt? Of laat hij het nu over aan zijn toekomstige bruid, die namelijk ook raadslid is maar dan in een andere gemeente (Bunnik). Ze zullen wel besloten hebben in een gemeente te gaan wonen waar de persoon de meeste kans maakt op een zetel of toch gewoon het zat zijn?

We moeten steeds meer en vroeger iets gaan vinden over de lokale politiek, maar wat me opvalt is dat het bijna altijd gebeurt na de landelijke verkiezingen, met andere woorden: mee liften op de successen van de landelijke clubs. Eigenlijk kunnen ze lokaal dus niks.

Met hartelijke groet
Jan met de Pet

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk