Jan met de Pet: ‘Minderheid, meerderheid of toch …….’

Wij hebben er weer een lekker zootje van gemaakt met deze verkiezingsuitslag, goed hé. Nu kunnen we gaan zien of zij echt constructief met elkaar kunnen gaan werken. Nou, ik vind dat de VVD inderdaad het voortouw moest nemen als grootste partij, maar dan komt altijd dat vervelende trekje bij die jongens en meisjes naar boven: ‘We nemen er toch één van ons als het om een informateur moet gaan.’ En zo geschiede het. Dus na een paar weken lag er een advies: VVD, CDA PvdA en GroenLinks (GL). Die moeten het gaan doen, maar oeps niet genoeg vingertjes om een meerderheid te vormen. Slechts 16 i.p.v. van de gewenste 17 raadszetels of meer, dus moest er een list worden verzonnen.

Volgens mij hebben ze de koppen bij elkaar gestoken en afgesproken dat zij een lokale partij erbij zouden nemen om zo te laten zien dat zij ook oog hebben voor de lokale politiek, dus wie moet je dan uitnodigen? Inderdaad de nieuwkomer: Lokale Vernieuwing. En dat zij moesten tekenen bij het kruisje viel niet in goede aarde, dus haakten zij af. Maar laten we eerlijk wezen, iemand gelijk wethouder maken die geen ervaring in de lokale politiek heeft is toch wel een stap te ver en we hebben in Nieuwegein daar beslist geen goede ervaringen mee, he Jacqueline?

Maar, meneer van Engelen was niet boos hoor. Nee natuurlijk niet, je komt eerst met twee zetels nieuw in de raad en dan wordt je vervolgens uitgekozen om deel te nemen aan de coalitieonderhandelingen en dan mag je door de zijdeur af. Nee, natuurlijk ben je dan niet boos, je bent gewoon pissed-off zoals men in Engeland placht te zeggen.

List gelukt en dan komt vervolgens een brief waarin wordt aangekondigd dat zij het met z’n vieren gaan proberen. Leuk, voor de 16 raadsleden, waarom? Nou, dat is vanaf nu geen vakantie terwijl er commissie en of raadsvergaderingen zijn, want anders wordt het wel heel moeilijk.

Maar dat hebben we weleens eerder gehad in de periode 2010-2014. Toen moest er gestemd worden over de koopzondagen meen ik. Toen waren er twee raadsleden niet aanwezig en bleef het bij staken van de stemmen. Frappant was toen wel dat iedereen over het raadslid van de PvdA heen viel, terwijl er ook iemand van de VVD afwezig was. Zo zie je maar dat de VVD altijd een ander de schuld geeft. Dus stemmers, pas maar op want u krijgt nu de schuld dat dit zo’n zootje aan het worden is door de VVD!

Maar er beginnen nu anderen te spartelen, zoals de Christen Unie (CU) en de Verenigde Senioren Partij (VSP), met open brieven en stukken op pen.nl en in elke sociaal media zien je nu op- en aanmerkingen. Maar is één van deze partijen bereid om het akkoord te ondertekenen zonder een wethouder te leveren? Nou, dat denk ik niet want tot in tegenstelling van de Lokale Vernieuwing heeft de CU wel een zwaargewicht in huis en dat bedoel ik niet overdrachtelijk. Martin Monrooij heeft bewezen een goed wethouder te zijn dus die jongens en meisjes van die 4 partijen willen hem er niet bij en zeker die Bob de Bouwer (Pvda-er Hans Adriani) niet want dan heeft hij een geduchte medespeler die hij niet kan inpakken als een Sinterklaas cadeau en het veld in kan sturen zoals hij de afgelopen periode met Martijn, Johan en Petertje heeft gedaan. Hij was ver uit de ‘sterkste’ en zeker als je nu leest over Johan Gadella dat hij de Nieuwegeinse economie weer aan de praat heeft gekregen. Maar intussen ging Hans Adriani gewoon zijn gang, ook met de centjes.

Of het CDA of GL moeten afzien van een wethouder dan zou ik er wel voor opteren: VVD, PvdA, CU en GL en dan het CDA samen met de CU één wethouder. Laten we dat nu eens doen, tenslotte in de vorige periode moest GL het al doen met Petertje die maar fietspaden bleef verbouwen, dus nu is het de beurt aan een andere om in deze constructie te werken. Dat is ook trouwens beter voor het CDA want daar wordt een kandidaat wethouder genoemd die volgens mij totaal geen politieke ervaring heeft in het Nieuwegeinse en corrigeer me als ik het verkeerd heb!

En laten we niet de fout maken dat we de VSP erbij halen want dan heb je na vier jaar een asbestvrij Nieuwegein maar verder zijn we dan niet veel opgeschoten. Of laten we het eens proberen met ieders Belang! Ja, dat zal me een waar feestje geven zeg. Ik moet er niet aan denken.

Maar pas op mensen, dit kan nog weleens een hete zomer worden of we zitten eind oktober alweer aan de onderhandelingstafel.

Dan wil ik voorstellen dat alle partijen één A-viertje maakt met een tien-tal punten en die gewoon via mijn hoofdredacteur bij mij inlevert en dan maak ik een raadsbreed programma en doe ik een voorstel voor vier wethouders. En ik beloof u, dat ik met een paar andere ‘wijze mensen” tot een zeer werkbare oplossing kan komen, zonder dat Partij Politiek gezeur. Want dat is waar de kiezer zo chagrijnig van wordt dames en heren politici!

Met hartelijke groet

Jan met de Pet

3 thoughts on “Jan met de Pet: ‘Minderheid, meerderheid of toch …….’

 1. Karel

  Waarom doet jan zelf niet mee ,Zo te zien en te lezen heeft hij geweldige mensen kennis.

 2. Karel

  Jan.

  Als ondernemer op een groot centrum hoor ik dagelijks politiek onbetrouwbaar zeker landelijk maar ook hier in de stad ,Waarom gaan we nog stemmen in de stad ze verdraaien toch alles.

  Karel

 3. John

  De VVD ers nemen een goed voorbeeld aan hun premier ,
  Liegen en bedriegen is de favoriete leus bij de VVD.
  Groen links en de PvdA huilen met ze mee

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk Kringloop+Plaza+200x60 Paul+Jansen+200x60 Moenmakelaars+200x60+alle+pagina%27s Merwestein De+strip+van+Kim+Houtzager+200x60 Word vriend van pen.nl Galecop+Golf+120x90 Adverteren