Katern

Jan met de Pet: ‘Bye bye kroegentocht binnenstad’

Jan met de Pet: ‘Bye bye  kroegentocht binnenstad’

Kroegentocht? Waar heb je het nu weer over? Nou dat zal ik u vertellen: de gemeente heeft in haar wijsheid besloten een pilot te starten met alcohol in de winkels. En dit is heel vrij vertaald.

De bedoeling was dat bijvoorbeeld een kaaswinkel een glaasje wijn kon aanbieden bij een kaas proeverij en een slagerij een glaasje bij een te keuren BBQ schotel of gourmet schotel. Leuke gedachte op zichzelf, ware het niet dat er dan diverse andere winkeliers op hun achterste benen zouden gaan staan.

Welke gedachten zou er nu echt achter gezeten hebben? Wat zou de verantwoordelijke wethouder bedacht hebben om dit te starten? En, zou er geen ambtelijke organisatie achter moeten zitten die zou roepen: hè wethouder, dat kan niet! Je kon natuurlijk op je vingers na rekenen dat er meerdere partijen zouden gaan protesteren. De zoveelste miskleun van dit college.

Wie wordt er nu eens wakker in die raad en gaat nu echt eens zijn of haar controlerende taak uitvoeren? De VVD? Nee dat denk ik niet want dan moeten zij hun eigen wethouder laten vallen. Hoewel ze daar totaal geen moeite mee hebben gezien het verleden. De SP? Nee, jongentje Stekelenburg kan helemaal geen vuist maken binnen dit college. Zeker als je de welgemeende adviezen van zijn collega’s leest op Facebook. D66/GroenLinks? Nee ook die niet, want daarvoor zijn hun fracties te traag van begrip en leveren zij gewoon een paar keiharde toezeggingen in op andere dossiers: Bouwen in het park GroenLinks? En dan hebben we de PvdA nog, maar die waren te druk met het omwisselen van raadsleden en het starten van een eigen boekenwinkel, waar je volgens de berichtgeving iets te eten en te drinken zou kunnen krijgen! Een goed boek met een glaasje wijn en een plankje kaas wie wil dit nu niet? En de rest van de raad heeft een minderheid en kan dus gewoon weg niets, want alles is al afgetimmerd in de wandelgangen. Zover het dualisme dus.

Maar even terug naar die pilot. Het zou voor een slijterij wel erg moeilijk worden om zijn of haar broek omhoog te houden als je bij de lokale krantenkiosk ook al een lekker flesje wijn zou kunnen kopen, die je natuurlijk eerst uitgebreid getest hebt bij de zaterdag editie. De overkoepelende organisatie van slijterijen spande daarop een proces aan om die rare jongens en meisjes uit Nieuwegein terug in hun hok te stoppen. En dat lukte dus! Dus weer terug bij af. Maar dan komen de juristen van de gemeente met een hele mooie punch line: ‘We gaan ons op de uitspraak beraden en komen hierop terug!’ Maar het gekke is dan te horen dat de pilot niet wordt gestopt! Dus een uitspraak van de rechtbank naast je neerleggen: nou dan heb je ballen of ben je dan gewoon naïef?

Dus mensen nog even snel naar de middenstand die meedoen aan deze pilot. Die meedoen aan deze pilot? Wie doen er eigenlijk mee, want dat is ook een hele grote vraag, waar eigenlijk niet veel mensen een antwoord op hebben. Dat bedoelde oud wethouder Lubbinge dus met het geheim van Nieuwegein. Je lekker vol laten lopen dan maar zeggen dat het mag. Nou, als je sommige wethouders weleens aan de borrel ziet zitten denk je dat zij op dat gebied in ieder geval het ‘goede’ voorbeeld geven.

Met hartelijke groet

Jan met de Pet

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk