Jagersvereniging vraagt aandacht voor piek wildaanrijdingen bij o.a. Nieuwegein

De komende dagen is de kans groter dan normaal dat je een wild dier aanrijdt, dit in verband met het verzetten van de klok van winter- naar zomertijd. Dieren vertrouwen op hun biologische klok en moeten de komende dagen wennen en hun activiteiten aanpassen op het nieuwe dagritme van de mens. De Koninklijke Nederlandse Jagersvereniging roept automobilisten rondom o.a. Nieuwegein op om hun snelheid de eerste paar uren na zonsopgang te verminderen.

De grootste reeënpopulatie zit namelijk in het oostelijke gedeelte van de provincie Utrercht. Daarnaast zijn ze veel te vinden rondom Lage Vuursche, maar ook langs de A2 ter hoogte van Nieuwegein en Haarzuilens.

Veilig op weg
De Koninklijke Nederlandse Jagersvereniging voert al een aantal jaar campagne onder de slogan ‘Veilig op weg, daar jagen wij voor’. Hiermee maakt de Jagersvereniging automobilisten bewust van wat te doen om een aanrijding te voorkomen en hoe te handelen wanneer je onverhoopt wel een dier aanrijdt. ‘De kernboodschap die we overbrengen is pas je snelheid aan. Met een snelheid van 60 kilometer per uur heeft het dier namelijk de kans om de auto te ontwijken. Daarnaast geven we informatie over de procedure rondom een wildaanrijding, preventieve maatregelen en het afremmen van de populatiegroei door vakkundig beheer. Zodra een automobilist toch een wild dier aanrijdt, dan is deze wettelijk verplicht om de politie te bellen’ aldus de woordvoerder.

Sterke stijging
Het aantal wildaanrijdingen in Nederland is de laatste decennia sterk gestegen. Jaarlijks vinden er alleen al zo’n tienduizend aanrijdingen met reeën plaats. Daarnaast komen ook wilde zwijnen, dassen, dam- en edelherten regelmatig onder een auto terecht. Voor de dieren is deze confrontatie uiteindelijk vrijwel altijd dodelijk. Dus pas uw snelheid aan, met name na zonsondergang.

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk