IRIS architecten heeft een uitbreiding ontworpen aan het De Stijl monument ‘Villa Johanna’ in Nieuwegein

De Rijksmonumentale Villa Johanna aan de Utrechtsestraatweg in Jutphaasis in 1929 gebouwd naar een ontwerp van architect Willem Maas, een leerling van Gerrit Rietveld. Er wordt gezegd dat Rietveld zich met het ontwerp bemoeid heeft. Het huis is een markant voorbeeld van De Stijl-architectuur. Kenmerkende eigenschappen zijn het gebruik van witgepleisterde gevels, stalen kozijnen en een heldere vormentaal.

De huidige achterkant van de monumentale villa

In de jaren tachtig werd de villa uitgebreid met een aanbouw aan de achterzijde. Hiermee werd de originele garage aan het huis gekoppeld. Deze aanbouw werd ontworpen in dezelfde stijl. ‘Toen wij de opdracht kregen om de villa verder uit te breiden hebben we ervoor gekozen om juist een duidelijker onderscheid te maken tussen het monumentale hoofdhuis enerzijds en de uitbouw anderzijds. Om dat te bereiken hebben we de bestaande uitbouw ingepakt en naar achteren uitgebreid. Door de uitbouw visueel los te knippen van het monument presenteert deze zich weer in zijn oorspronkelijke vorm’ aldus IRIS architecten.

‘Door zeer slanke en metershoge aluminium schuifpuien te combineren met in de dakrand weggewerkte zonwering en gesloten geveldelen met stuukwerk, is er een minimalistisch gedetailleerd geheel ontstaan. De in het werk gestorte betonnen trap loopt visueel van binnen naar buiten door. Samen met de enorme glasvlakken tot op het maaiveld maakt dit van binnen- en buitenruimte één geheel. De tuin is integraal mee ontworpen door Marseille Buiten en wij ontwierpen ook het interieur. Met als resultaat dat tuin, interieur en architectuur van zowel het monument als de nieuwe uitbreiding elkaar versterken.’

Beeld: Lucas van der Wee van de uiteindelijke verbouwing

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk