Inwoners Nieuwegein betalen gemiddeld 2,3% meer aan waterschapsbelastingen

Vanaf 25 januari 2021 ontvangen zo’n 80.000 huurders in het gebied van De Stichtse Rijnlanden hun aanslag voor de waterschapsbelastingen. En veel bedrijven ontvangen hun voorlopige aanslag zuiveringsheffing. Vanaf 22 februari 2021 volgt de verzending aan zo’n 250.000 eigenaren en huurders van woningen en bedrijven. De verzending gebeurt in fasen, met enkele tienduizenden per zending.

De waterschapsbelastingen zijn voor gezinnen in 2021 gemiddeld met 2,3% gestegen. Dat betekent dat een gezin met kinderen en een eigen woning dit jaar gemiddeld 7 euro meer betaalt dan in 2020. Wat iemand in Nieuwegein precies betaalt, is afhankelijk van zijn of haar situatie. Het maakt verschil of je alleen woont, of een gezin hebt, huurt of een eigen woning hebt, of dat je bijvoorbeeld ook nog grond hebt.

Waaraan besteedt het waterschap uw geld?
Het waterschap werkt aan veilige dijken, droge voeten en schoon water. Daarnaast stelt het bestuur ook steeds meer geld beschikbaar voor maatregelen die thema’s als duurzaamheid en klimaat ten goede komen. Want schoon, gezond en voldoende water zijn niet altijd vanzelfsprekend.

Het waterschap ontvangt hiervoor geen geld van het Rijk of andere overheden, maar heft belasting bij de inwoners en bedrijven binnen het werkgebied. Iedereen die belang heeft bij het werk van het waterschap, betaalt mee. Waterschapsbelasting bestaat uit twee heffingen: de watersysteemheffing en de zuiveringsheffing. Met de watersysteemheffing betaalt het waterschap het beheer van dijken, gemalen en stuwen en het onderhoud van sloten en rivieren. Het zuiveren van het afvalwater wordt betaald uit de zuiveringsheffing.

Samenwerking met BghU
Het heffen en innen van waterschapsbelasting gebeurt door de BghU: de Belastingsamenwerking gemeenten hoogheemraadschap Utrecht (BghU). De BghU is een samenwerkingsverband op het gebied van belastingen tussen de gemeenten Bunnik, De Bilt, Houten, Lopik, Nieuwegein, Stichtse Vecht, Utrecht, Utrechtse Heuvelrug, Zeist en het waterschap.

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk Kringloop+Plaza+200x60 Paul+Jansen+200x60 Moenmakelaars+200x60+alle+pagina%27s Merwestein De+strip+van+Kim+Houtzager+200x60 Word vriend van pen.nl Galecop+Golf+120x90 Adverteren