Interactieve kunstwerk over psychische kwetsbaarheid in DE KOM

Van donderdag 1 tot en met vrijdag 30 september staat het interactieve kunstwerk ‘Dwalen door verhalen’ van Maaike-Eva Bout in DE KOM in de binnenstad van Nieuwegein. Dit kunstwerk vertelt drie verhalen van mensen die te maken hebben (gehad) met psychische kwetsbaarheid. De toegang is gratis.

De teksten, beelden en het geluid zijn in volledige samenwerking met de vertellers en de Verhalenbank Psychiatrie van het UMC Utrecht bedacht en gemaakt. Maaike-Eva Bout is Interaction Designer en hoopt met haar werk meer openheid over psychische problemen te creëren en het stigma verlagen.

Maaike-Eva: “Ik heb vooral geleerd hoe waardevol het is om te luisteren naar een verhaal: iemand zien als een persoon zonder alle oordelen en diagnoses. Ik ben in dit project alleen maar sterke mensen tegen gekomen. Het is mooi om te zien dat mensen hun ‘kwetsbaarheid’ omdraaien en inzetten om er beter uit te komen.”

Over Maaike-Eva Bout
Voor haar afstuderen aan de Hogeschool van de Kunsten ontwierp Maaike-Eva Bout een doolhof. Als creatief uitgangspunt gebruikte ze verhalen van de Verhalenbank Psychiatrie. Met dit ontwerp hoopt Maaike Eva zorgprofessionals te motiveren om nog meer naar het persoonlijke verhaal van mensen te luisteren.

Maaike-Eva studeerde af in de studierichting Interaction Design. Haar afstudeeropdracht was het maken van een interactief ontwerp. Het werd een doolhof waarvan een prototype op dit moment te zien is bij de afdeling Psychiatrie van het Universitair Medisch Centrum te Utrecht. Maar ondanks de verkleinde versie is goed waar te nemen wat de betekenis van ervaringsverhalen is, mede door het gebruik van fotografie, quotes en een geluidsfragment.

Voorbijgangers kunnen op deze manier in de leefwereld stappen van mensen met een psychische kwetsbaarheid, hun naasten en zorgprofessionals. De uitspraken, tekst en fotografie zijn in volledige samenwerking met de verhalendonateurs bedacht en gemaakt.

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk