Interactieve kaart gevaarlijke obstakels op fietspaden alsmaar groter

De fietsersbond in Nieuwegein is vanaf begin vorige maand op jacht naar gevaarlijke obstakels op de fietspaden in haar stad. Alle foute fietspaaltjes in Nieuwegein worden momenteel voorzien van een sticker met de tekst: ‘Deze paal staat in de weg’. Dat het nodig is blijkt uit de interactieve kaart die de afdeling heeft aangelegd. Deze groeit gestaag. Op deze kaart ziet u de foute fietspaaltjes: paaltjes die overbodig of slecht gemarkeerd zijn. Ook De Telegraaf heeft de actie opgemerkt en bracht de zogenaamde ‘Olifantsrug’ in beeld aan de Fultonbaan op Plettenburg.

De bewuste ‘Olifantsrug’ aan deFultonbaan. Foto: Clarion Wegerif

Het stuk beton midden op het fietspad op de Fultonbaan moet voorkomen dat auto’s het fietspad oprijden. Clarion Wegerif van de Fietsersbond in Nieuwegein: ‘Wie verzint zoiets. Deze bult komt met stip binnen op de foutefietspaaltjeskaart.Wat als het donker is?’ Ook de politiek is wakker geschrokken. Zo verzoekt D66-raadslid de verantwoordelijke wethouder direct actie te ondernemen. De Fietsersbond in Houten reageert ook in duidelijke taal: ‘Mensen die niet fietsen zouden geen fietsinfra aan mogen leggen!’

Ongelukken
Paaltjes op fietspaden veroorzaken jaarlijks naar schatting 2400 spoedeisende hulpopnames. Daarvan zijn bijna 1500 gewonden er ernstig aan toe (VeiligheidNL, 2019). Paaltjes zorgen jaarlijks voor veel ernstige ongelukken en hebben blijvende impact. Volgens de richtlijnen van het Kenniscentrum CROW moet je een paaltje alleen plaatsen als het aantoonbaar strikt noodzakelijk is.

Hieronder de interactieve kaart. De Fietsersbond draagt zelfs een oplossing aan!

One thought on “Interactieve kaart gevaarlijke obstakels op fietspaden alsmaar groter

  1. Peter Verhoeven

    Uit deze grensverleggende blunder blijkt inderdaad weer eens te meer dat de ontwerper van dit soort oplossingen inderdaad de ballen verstand heeft van het fietswereldje. Schop onder zijn/haar kont en wegwezen.

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk