Integrale Landschapsvisie Laagraven Oost

In opdracht van de Enveloppecommissie Linieland hebben de gemeenten Houten en Nieuwegein gezamenlijk de´Integrale Landschapsvisie Laagraven Oost´ opgesteld. Beide colleges hebben de visie op 19 april vastgesteld.
Het is een kwalitatieve visie geworden, waarin de gezamenlijke ambitie van de gemeente Houten, Nieuwegein en de Enveloppecommissie Linieland voor Laagraven Oost wordt beschreven. De gemeenten gaan deze landschapsvisie verder uitwerken tot een integraal ruimtelijk plan. De visie wordt ook aangeboden aan de Stuurgroep A12 Centraal, als kwalitatieve bouwsteen voor de ontwikkeling van de A12 zone, tussen de knooppunten Oudenrijn en Lunetten. Voor dit gebied is een lange termijn perspectief ontwikkeld dat zich richt op de ontwikkeling van een stedelijke toplocatie met wonen, werken en recreëren.
Laagraven behoort tot het Nationale Landschap de Nieuwe Hollandse Waterlinie. De visie is erop gericht het landschap, de cultuurhistorie en de recreatieve potentie van het gebied te behouden en te versterken. Het gebied ligt nu ingeklemd tussen (snel)wegen en het Amsterdam Rijnkanaal. De komst van wandel-en fietsverbindingen bij de Plofsluis en kasteel Heemstede en de verbinding van het inundatiekanaal zijn essentieel om het gebied toegankelijk te maken voor recreanten. Zo worden het landschap en de forten verbonden en de Nieuwe Hollandse waterlinie weer beleefbaar.
‘Er is in de landschapsvisie Laagraven Oost ruimte voor versterking van het bijzondere, groene en recreatieve gebied én ruimte voor kleinschalige woningbouw in het hogere segment. Nieuwegein kent momenteel een erg eenzijdig woningaanbod, veelal in het lagere en middensegment. In Laagraven/Heemstede liggen prachtige kansen voor duurdere huizen in het groen. In samenwerking met de gemeente Houten verankeren we nu bestuurlijke wensen van beide gemeenten voor de komende decennia’, aldus Wouter Kolff, wethouder gemeente Nieuwegein.

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk