Instagram-actie BN’ers: ‘Onverantwoord, egoïstisch en zo dom’

NU’91, de vakbond van ruim 40.000 verzorgenden en verpleegkundigen uit Nieuwegein, noemt de actie #ikdoenietmeermee van de BN’ers tegen het Coronabeleid van de regering ‘schandalig en onverantwoord.’ Ook Minister Ferd Grapperhaus noemt de oproep van de artiesten ‘uiterst onverantwoord’. Minister de Jonge noemt de kritische corona-actie van de influencers zelfs  ‘onverantwoord en gevaarlijk.’

Onder meer Famke Louise, Tim Douwsma, Thomas Berge, Gers Pardoel, Brace, Mental Theo en rapper Bizzey deelden gisteravond om 18.00 uur een video op hun eigen Instagram-accounts, waarin ze zeiden: “Alleen samen krijgen we de overheid weer onder controle, ik doe niet meer mee, free the people.” Ook actiegroep Viruswaarheid was betrokken bij de actie, zegt voorman Willem Engel. Na de oproep van de BN’ers, barstte er een verhitte discussie los op Twitter en Instagram. Veel mensen en andere bekende Nederlanders waren boos en verontwaardigd.

De zangeres en influencer Famke Louise maakte in het voorjaar nog deel uit van een betaalde campagne van de rijksoverheid. De campagne was bedoeld om jongeren erop te wijzen dat ze zich aan de basisregels moeten houden. Het bedrag dat zij voor haar deelname aan de voorjaarscampagne heeft ontvangen, is niet bekendgemaakt. Het gaat wel om duizenden euro’s. In Den Haag gaan geluiden dat zij het verdiende bedrag moet terug betalen.

Volgens microbioloog Marc Bonten van het UMC Utrecht en tevens lid is van het Outbreak Management Team dat de overheid adviseert over corona, gaan de influencers voorbij aan het feit dat het Coronavirus nog steeds rondgaat en slachtoffers maakt. “Het zijn jongeren die niet tot de risicogroep behoren. Maar ze gaan wel voorbij aan het feit dat het bij ouderen terecht kan komen en dat zo hun ouders en grootouders ook besmet kunnen raken. Het is een gewoon een slechte zaak” aldus de microbioloog.

Woordvoerder Michel van Erp van NU’91 zegt dat het vandaag weer alle hens aan dek was op zo’n warme dag. Hij noemt de actie van de BN’ers dan ook “schandalig en onverantwoord”. “Deze actie valt absoluut heel fout en is echt een klap in het gezicht voor mensen die zich dag in dag uit inzetten om het virus te bestrijden. We hebben de hulp van de hele samenleving nodig, want het virus wordt niet minder”, concludeert Van Erp. “Als deze BN’ers zorg nodig hebben, kan een verpleegkundige ook niet zeggen: ik doe even niet mee.”

Vandaag werd bekend dat het aantal Coronagevallen relatief snel oploopt in o.a. Nieuwegein. Het reproductiegetal is verder gestegen van 1,17 naar 1,38 (met een betrouwbaarheidsinterval van 1,29 tot 1,47).  Dit betekent dat 100 mensen die besmet zijn met het nieuwe Coronavirus samen leiden tot 138 andere mensen die besmet worden.

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk Kringloop+Plaza+200x60 Paul+Jansen+200x60 Moenmakelaars+200x60+alle+pagina%27s Merwestein De+strip+van+Kim+Houtzager+200x60 Word vriend van pen.nl Galecop+Golf+120x90 Adverteren