Inspectieboot in de Oude Sluis

Dinsdag 24 november brengt een speciale inspectieboot de onderhoudstoestand van de Oude Sluis in Vreeswijk in beeld. Dit gebeurt door een gespecialiseerd bedrijf, in opdracht van De Stichtse Rijnlanden.

Het waterschap wil van beide rijksmonumenten een goed beeld hebben van de actuele onderhoudsstaat. Met deze informatie stelt het waterschap een meerjarenonderhoudsplan op om zowel voor de nabije als de wat verdere toekomst het benodigd onderhoud in te kunnen plannen. Het maken van de onder- en bovenwateropnamen gebeurt met een boot die door de sluizen heen vaart. Dit levert voor de omgeving van de sluizen geen overlast op.

De inspectie van de complexen wordt uitgevoerd met multibeam- en echoscopeopnamen. Met deze technieken wordt een onderwater-3D-beeld van de muren en de bodem van sluizen gegenereerd. Combinatie met digitale bovenwateropnamen levert een indruk op van de onderhoudsstaat van de totale constructie. Deze beelden worden beoordeeld door experts. Aan de hand daarvan worden later dit jaar gerichte inspecties uitgevoerd met duikers. De elektrotechnische en mechanische installaties van de sluizen worden ook geïnspecteerd.

De Oude Sluis vervult een belangrijke rol in het waterbeheer. Behalve voor de aanvoer en afvoer van water is de sluis ook van belang voor de waterveiligheid. De Oude Sluis maakt onderdeel uit van de Lekdijk. Bij hoogwater neemt het waterschap speciale maatregelen in en bij de sluis om een doorbraak van de dijk op die plek te voorkomen. Bekijk het informatiebord bij de sluis voor meer informatie.

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk