Inspectie warmtenet Nieuwegein vanuit de lucht

Maandagavond 16 januari zou Eneco starten met de inspectie van haar warmtenetten in Utrecht en Nieuwegein vanuit de lucht. Maar vanwege het slechte weer kon deze niet plaatsvinden. De warmtescan zal nu, als het weer goed is, plaatsvinden op dinsdagavond 17 januari a.s. Een klein vliegtuig van het gespecialiseerde Deense bedrijf COWI zal dan de komende twee avonden een preventieve warmtescan maken om de staat van de ondergrondse stadswarmteleidingen in deze gemeenten in kaart te brengen.

Avonduren
Voor het beste resultaat moet de inspectie op de koudste momenten van de dag (na zonsondergang) uitgevoerd worden. In combinatie met de toegestane vliegtijden binnen de vergunning wordt er om die reden gevlogen tussen ongeveer 19.00 en 23.00 uur. Het vliegtuig zal tijdens deze uren op een hoogte van 400 tot 600 meter een vliegpatroon boven het gebied aanhouden.

Beperking van geluidsoverlast
Het is de eerste keer dat Eneco een inspectievlucht boven Utrecht en Nieuwegein uitvoert. In voorgaande jaren heeft Eneco wel een inspectievlucht boven haar warmtenetten in Rotterdam en Capelle aan den IJssel gemaakt. Ondanks dat er gekozen is voor een klein en stil vliegtuig kan de inspectievlucht voor enige geluidsoverlast zorgen.

Efficiëntere controles
Aan de hand van de gemaakte scans kunnen onregelmatigheden in het warmtenet worden opgespoord. Hierdoor kunnen onderhouds- en renovatieactiviteiten gerichter en efficiënter worden ingepland. De scans geven meer informatie en een completer beeld dan de gangbare (steekproefsgewijze) controles vanaf de grond.

Warmtenet
Eneco heeft in Zuid-Holland, Utrecht en Amstelveen ongeveer 2.700 kilometer aan ondergrondse warmteleidingen in eigendom en beheer. Eneco heeft ruim 135.000 warmteklanten in deze gebieden.

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk