Ingezonden stuk: ‘Geven om een ander’

Het redden van een zwaan, goed zo treinmachinist! Kent u ook die man die van zijn fiets stapt om een worm, die op straat ligt en de weg kwijt is, weer op het rechte pad te helpen? Of die een spin helpt het dubbel fietspad over te steken? Of die met blote handen, een servet en een ijsbeker, bij de ingang van City Plaza, een enorme hondendrol opruimt, zodat geen kind, of moeder met wagentje, of een oude opa in het geluk hoeft te trappen. Dit is geven om.

Zorg is: vlak voor de verkiezingen laten zien hoeveel je om je burger geeft. Dat hoort bij de verkiezingen en geldt tenminste tot de verkiezingsdag.

Met de nieuwe gemeentewet van 2002 kregen college en raad gescheiden en onafhankelijke bevoegdheden, dualisme genoemd. Openheid, helderheid in bestuur en betere verhoudingen, ook met de burgers. Helaas was de zorg voor een dualistisch systeem gauw versleten, en hadden college samen met een meerderheid in de raad de oppositie niet meer nodig. Een paar bevoegdheden van de raad naar het college overhevelen was een vorm van geven om elkaar, echter de integriteit was weg.

De laatste jaren zijn er ‘zo links en rechts’ nogal wat ontsporingen geweest. Onbekend, maar ook in Nieuwegein. Een PvdA-wethouder dwingt jaren terug op straffe van ontslag een ambtenaar om f. 32.000,- verkeerd te boeken. Nee, niet goed is niet goed, zegt Calimero, en vraagt een politieke vriend om hulp. Advies: Ach, doe maar, over een half jaar ga je toch met de vut. Als onderdeel van een hechte collegeclub laat je een corrupte wethouder toch niet vallen?

Een andere PvdA-wethouder declareert een diner. Nee, zegt Calimero, dat kan niet op zondag. Nota terug, komt na een week met een andere datum weer tevoorschijn. Sjoemelen is echt niet alleen van deze tijd. Een VVD-topper meldt op een vrijwilligersbijeenkomst, dat de vorige PvdA-burgemeester inzake de moskee een scheve schaats heeft gereden. Dat heeft hij toen moeten zeggen. Geven om een ander? Dan toch maar eens de oppositie kiezen, lijkt mij. Wat denkt u trouwens van Nieuwegein als sportstad? De Olympische slalom op een dubbel fietspad en het Nederlands kampioenschap scheve schaats rijden, dat wordt wat. Eerst de verkiezingen, ik wens u wijsheid, stem op wie u geeft, en stem niet op een partij, omdat uw opa dat ook al deed. Succes, en geef om een ander: een zwaan, worm of spin, een kind.

Chriet Kiestumaar

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk