Informeren, inspireren en matchen in de zorg bij de Ik Zorg Shop pop-up store in het Stadshuis

In het Stadshuis van Nieuwegein is het vanaf vandaag mogelijk om in een tijdelijke winkel alles te weten te komen over een carrière in de zorg. De Ik Zorg Shop pop-up store probeert geïnteresseerden te koppelen aan de juiste zorgaanbieder.

De winkel is aangekleed als een soort woonkamer, met bankjes, lampen en een rode stoel. Het doel van de winkel is om – op een informele manier – carrièrehulp op maat te bieden. Daarom is er een loopbaancoach aanwezig, samen met vertegenwoordigers van verschillende zorginstanties.

Leontien van Lierop, projectleider van de Ik Zorg Shop: “We willen informeren, inspireren en uiteindelijk ook werven. En dat alles op een laagdrempelige manier.” Het gaat om het uitwisselen van kennis met een match voor de werkzoekende als beoogd eindresultaat.

Leontien van Lierop, projectleider van de Ik Zorg Shop

De belangrijkste doelgroep van de winkel is zij-instromers. Loopbaancoach Marjan Bakker: “In de zorg kun je altijd nog instromen, ook op latere leeftijd. Dan neem je juist enorm veel levenservaring met je mee.“

Iedereen wordt in de winkel met open armen en een open vizier ontvangen, want ook zonder diploma is er nog van alles mogelijk, benadrukken de aanwezigen uit het werkveld. Bakker: “In de psychiatrie is er bijvoorbeeld steeds meer vraag naar nieuwe ervaringsdeskundigen. Vaak hoef je dan maar een deel van een opleiding te doen. En dat biedt mogelijkheden voor iedereen die geen tijd of geld heeft voor een volledige opleiding”, aldus Bakker.

Voor iedereen
De mogelijkheden voor geïnteresseerden zijn groot: van huisartsen tot thuiszorg, van ervaringsdeskundige tot arts-assistent. Uiteindelijk is het de bedoeling om zoveel mogelijk geïnteresseerden aan een baan in de zorg te helpen. En dat is nodig, benadrukt Viviënne van Herel, directeur van NurseOne. “In tien jaar tijd is de vraag naar zorgpersoneel enorm gestegen. We moeten alle zeilen bijstellen om het benodigde personeel binnen te halen en te behouden. Bovendien is het ziekteverzuim in de zorgsector enorm.” En daar komt nog bij dat de zorgsector volgens Van Herel enorm lastig te doorgronden is, in het ‘oerwoud van de grote instellingen’. Want soms is het lastig om de juiste persoon binnen een organisatie te vinden, of om de taal van een organisatie te snappen.

Voorbeeld
Brigitte (wil liever niet met achternaam in het artikel) komt binnengelopen. Ze heeft ervaring in de zorg. Haar verhaal is heftig: haar zoontje overleed kort geleden aan corona. “Hierdoor wil ik nu wil ik weer heel graag zorg verlenen”, zegt Brigitte. Met Bakker gaat ze aan de slag. Op de computer kijken ze naar de verschillende beroepen met de persoonlijke verhalen van mensen ‘met hun voeten in de aarde’, zoals dat heet. Brigitte krijgt binnenkort twee gratis gesprekken met een loopbaancoach. Ze is blij met de hulp die ze krijgt. Mogelijk weer twee extra handen erbij in de zorgsector die het zo hard nodig heeft.

De winkel trekt later dit jaar naar Maarssen, Woerden en Utrecht.

Burgemeester Frans Backhuijs was aanwezig tijdens de opening van de Ik Zorg Shop

Met dank aan onze verslaggever Michiel van Ooijen

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk Kringloop+Plaza+200x60 Paul+Jansen+200x60 Moenmakelaars+200x60+alle+pagina%27s Merwestein De+strip+van+Kim+Houtzager+200x60 Word vriend van pen.nl Galecop+Golf+120x90 Adverteren