Inbreng CDA bij Algemene Beschouwingen

Hieronder de inbreng van het CDA bij de Algemene Beschouwingen over de begroting 2013 van de Gemeente Nieuwegein:

Voorzitter. Het CDA staat voor een gedegen financieel beleid. In Nieuwegein is daar al jaren sprake van. Maar de zorgen met name bij gezinnen met kinderen, hard werkende mensen en mensen die zich nu al in een kwetsbare positie bevinden, worden er in deze tijd van crisis en met het nieuwe regeerakkoord niet minder om. In het kader van goed rentmeesterschap en solidariteit moeten we blijven bouwen aan een goede toekomst voor alle Nieuwegeiners en in het bijzonder voor onze kinderen. Daarbij zijn werkgelegenheid, veiligheid, onderwijs en een samenleving waarin wij naar elkaar omkijken belangrijke uitgangspunten voor onze fractie. In deze beschouwingen zal dat ook als rode draad terugkomen.

Voorzitter, Ons Stadshuis oogst veel bewondering en is zelfs genomineerd voor een architectuurprijs. Onze parkeergarages zijn perfect verlicht en van kunst en geluid voorzien, mede dankzij onze Spinvis. Maar het nieuwe Stadsplein is ´s avonds nog steeds aardedonker en ongezellig. Vorig jaar heeft de toenmalige wethouder Binnenstad toegezegd daar zo snel mogelijk verandering in te brengen. Wij zien daar echter nog steeds geen hand voor ogen. Wanneer gaat er echt wat gebeuren?

In het Stadshuis ontbreekt er ook nog steeds iets. De Stille ruimte. De ruimte is er …. maar met een aankleding die pijn doet aan de ogen. Er ligt een vloerkleed en er staan een paar stoelen. Dit tot ontzetting van de vrijwilligers die bij dit project zijn betrokken. En dan te weten dat bij deze aankleding nota bene een binnenhuisarchitect is betrokken, werkelijk ongelooflijk. We praten hier over 10 jaar oud raad/college besluit, te gek voor woorden. Het CDA verwacht dat de Nieuwegeiners nog dit jaar echt gebruik kunnen maken van de Stille ruimte naast het Fairtrade restaurant, of moet het toch maar een bodekamer worden?

Vorig jaar heeft de toenmalige Wethouder Binnenstad ook nog toegezegd dat er een stadsdebat zou worden georganiseerd over stadsdeel West. Wij hebben niet gemerkt dat dit debat al is gehouden dus wanneer gaat dit debat nu echt plaatsvinden?

Openbare orde en veiligheid: Vele malen heeft het CDA aandacht gevraagd voor drugsgerelateerde overlast en de coffeeshop. Wij danken de portefeuillehouder voor de uitvoering van het BIBOB-onderzoek, na een verzoek van het CDA, en voor de sluiting daarna van de coffeeshop. Ook heeft het CDA het flexibel cameratoezicht op de agenda gezet omdat wij zien dat overlast steeds extremer wordt en zich ook snel verplaatst. Wij spreken daar later dit jaar nog over, maar wij denken nu al aan de inwoners van Doorslag, voor wie de maat nu écht vol. De aangiftebereidheid neemt fors af omdat maatregelen zoals van de politie- en BOA-inzet onvoldoende zichtbaar zijn. Wat gaat het College op korte termijn doen aan de aanhoudende problemen in o.a. de Doorslag?

Onderwijs, opvoeding en jeugd: Wij juichen het toe dat Nieuwegein in actie komt bij het voorkomen en bestrijden van onderwijsachterstanden bij jonge kinderen.
Momenteel worden al ruim 800 Nieuwegeinse jongeren begeleid vanuit Jeugdzorg, CJG of vanuit een project als Wisselgeld. Jeugdzorg komt echter via decentralisatie als gemeentelijke taak naar ons toe. Hoe bereidt het College zich ondanks het regeerakkoord van PvdA en VVD, samen met de betrokken partijen voor op deze gedecentraliseerde zorgtaken?

De raad heeft voor Nieuwegein Beweegt een aanzienlijk budget vastgesteld. Vier x 350.000 euro per jaar. Kunt u aangeven aan welke projecten deze middelen tot nu toe zijn besteed, en hoe succesvol deze zijn?

Maatschappelijke Ondersteuning en Participatie: In de begroting wordt amper gesproken over Cultuur, de Kom en de Bibliotheek. Wij snappen dit echt niet. We weten dat er zwaar weer aan komt , ook dat is geen geheim. Wat De KOM betreft 20/25% minder boekingen voor 2013. Op het eigen vermogen van de KOM wordt in 2012 zelfs fors ingeteerd, en dat kan maar één maal en dus niet meer in 2013. De Bieb sluit servicepunten (dat was bekend), de kunstuitleen gaat dicht en abonnementhouders zeggen hun lidmaatschap op. Bent u er van overtuigd dat u volgend jaar de Raad niet hoeft te vragen aanvullende middelen ter beschikking te stellen voor de KOM en de bibliotheek. Graag een heldere reactie?

Economie, werk en vrije tijd: Steeds meer Nieuwegeinse gezinnen krijgen het financieel moeilijk. Wij zijn blij dat ons voorstel raadsbreed is gesteund om gezinnen met minderjarige kinderen prioriteit te geven binnen de schuldhulpverlening.
Het CDA vindt het vanuit onze kernwaarde solidariteit heel goed wanneer er vanuit de samenleving initiatieven ontstaan om kwetsbare inwoners te helpen. Echter: De onderliggende problemen mogen wij, en de gemeente vanuit haar wettelijk zorgtaak, niet uit het oog verliezen.
Nieuwegein wil graag het imago hebben van een bruisende stad. Als het gaat om geregistreerde bezoekers van toeristische en recreatieve voorzieningen verwachten wij dus ook een veel grotere ambitie dan 14.000 bezoekers per jaar zonder groeiverwachtingen. Is dit uw echte ambitie zoals opgenomen in de Programmabegroting? Want het Natuurkwartier is een geweldige plek waar ook ik graag met mijn kleinkinderen kom en waar kinderen nu al veel kunnen leren over het klimaat en duurzaamheid. Maar er waren nog meer plannen voor het gebied. Heeft het college een strategie om ook nog tot realisatie van de resterende plannen te komen?

Duurzame ontwikkeling: Uit informele gesprekken met Vitens hebben we vernomen dat ongeveer aan het einde van dit jaar Nieuwegeiners verblijd worden met minder hard kraanwater. Dit is gunstig voor de portemonnee van onze inwoners door minder energieverbruik, minder gebruik van kalkontharders en een langere levensduur van apparaten . Klopt onze informatie dat dit eind 2012 wordt gerealiseerd?
Beheer openbare ruimte: Wij hebben onderzoek gedaan bij verschillende wijknetwerken en dit heeft bevestigd dat er overal in Nieuwegein in de 30 kilometerzones, ondanks de borden, nog steeds veel te hard wordt gereden. Tegelijkertijd zijn er in Niewegein veel plekken met te veel verkeersborden waarmee het er ter plekke niet duidelijker op wordt. Is het college bereid om, naast de aanpak van overbebording, ook te kijken naar de borden in de 30 kilometer zones?

Financiën: De conclusie dat de begroting sluitend is klopt. We zijn er in geslaagd de tarieven en de belastingen laag te houden. Onze gemeente kan zich positief spiegelen aan gemeenten die hun tarieven en belastingen wel aanzienlijk moesten verhogen. Inmiddels beschikken we over het regeerakkoord, en de uitkomsten daarvan zijn ook voor onze gemeente heel zorgelijk. Wij verwachten dat op termijn de begrotingspositie voor Nieuwegein met zeker 3 miljoen zal verslechteren en vinden dat dit College nu al stappen moet zetten om er van verzekerd te zijn dat de begroting sluitend blijft. Deelt u onze zorgen en vindt u ook dat 2013 het jaar is waarin deze discussie gevoerd moet worden?

Grote zorgen hebben wij ook over de overdracht van taken door de Regering en de daarbij behorende efficiency en effectiviteit kortingen. De CDA lijn is dat de gemeentelijke portemonnee het niet mogelijk zal maken daar additionele middelen voor te reserveren maar dat gezocht moet worden naar maatregelen die een zodanige synergie opleveren dat er geen tekorten ontstaan. Deelt u onze mening?
Zorgen zijn er ook of het College in staat is de door de Raad vastgestelde bezuinigingen te realiseren. In het bijzonder noem ik daarbij de stelpost niet ingevulde bezuinigingen. Een post die feitelijk niet als stelpost mag worden opgenomen, maar onmiddellijk door het College moet worden weggewerkt via bijvoorbeeld aanvullende bezuinigingen. Dat geldt zeker voor onderdelen die nog stammen uit de periode van NIEUWEGEIN KIEST. Hierover dienen wij straks aan het eind van mijn eerste termijn een motie in.

Tot slot: Op 2 oktober heeft u een subsidieverzoek gekregen tbv de restauratie van een beeldbepalend historisch monument in het beschermd dorpsgezicht van Vreeswijk, te weten de Dorpskerk aan de Dorpsstraat/Molenstraat. Het College geeft aan dat er naar wordt gestreefd om binnen 3 maanden een reactie op dit verzoek te geven. Waarom moet dit 3 maanden duren? Kan dit niet sneller?

Een kort woord in de richting van vertrekkend Wethouder Kolff. Wij weten zeker dat als u hier in Nieuwegein had komen wonen, zoals wel vaker gesuggereerd door verschillende partijen in deze Raad, uw blik minder op andere gemeenten gericht zou zijn dan nu het geval. Nieuwegein had u nog veel te bieden, verzeker ik u, maar u verkoos het ambt in Veenendaal. Desondanks het ga u goed.

Het ambtelijk apparaat heeft het afgelopen jaar weer zeer veel werk verzet. Onze dank daarvoor. Wij wensen het college en de organisatie ook voor 2013 veel wijsheid bij de realisatie van haar plannen.

CDA Nieuwegein,

Dhr Hennie van Randwijk

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk