Inbrekers gaan niet met vakantie

De zomerperiode is een fijne tijd waarin veel mensen op vakantie zijn of dagjes uit ondernemen. Maar ook de tijd waarin veel inbrekers toeslaan, omdat ze weten dat bewoners van huis zijn. Door een goed beveiligde woning én oplettend gedrag vermindert het risico op een inbraak. Ook adviseert de politie onder meer om voorzichtig te zijn met het online delen van vakantieplannen- of foto’s.

De politie: ‘Momenteel zien wij vaak dezelfde soort modus operandi (M.O.’s). Dat zijn manieren, die inbrekers regelmatig gebruiken om uw woning binnen te dringen. Een daarvan is de zogenoemde Bulgaarse methode. Bij sommige sloten steekt de cilinder van het slot uit. Een inbreker kan deze met een tang afbreken en zo de deur openen. Ook worden er de laatste tijd bij zowel geslaagde als pogingen van inbraak satéprikkertjes aangetroffen in cilndersloten om ze op deze manier te openen. Als u veiligheidsbeslag over het slot plaatst, maakt u dit onmogelijk.’

Vakantiegangers kunnen een aantal simpele voorzorgsmaatregelen treffen om inbrekers op het verkeerde been te zetten . Vertel uw vertrouwde buren over uw vakantieplannen. Zij kunnen op uw woning letten en deze een bewoonde indruk geven. Dit door de post weg te halen, de plantjes water te geven, de auto af en toe eens op de oprit te zetten en een lampje aan te doen.

Vertel uw buren dat ze bij een verdachte situatie (bijvoorbeeld geluiden (gestommel of glasgerinkel) vanuit uw woning terwijl u er niet bent) direct de politie via telefoonnummer 112 moeten bellen. Snel alarm slaan, betekent een grotere kans om de inbrekers te pakken.

Ramen en deuren staan vaker open met het mooie weer. Een insluiper kan dan zonder in te breken uw woning binnenkomen en er binnen enkele minuten met uw spullen vandoor gaan. Doe uw deuren en ramen op slot; ook al gaat u maar heel even naar de buren, boodschappen doen of even naar boven om bijvoorbeeld de was op te hangen. Leg geen kostbare spullen in het zicht.

One thought on “Inbrekers gaan niet met vakantie

  1. Linda

    Wil de gemeente nou zeggen dat de geplaatste schilder en kunstwerken van de betere buurtprojecten niet helpen tegen criminaliteit? Nou, das ook wat…wie had er gedacht dat criminelen daar niet op zouden ageren. Zolang we dit soort “oplossingen” krijgen, wordt t Natuurlijk ook niets. En nu wordt de oplossing weer bij de burger gelegd: “let beter op, vraag buren op te letten, etc”. Waar betalen we eigenlijk belasting voor? Hoeveel extra beveiliging hadden we in kunnen huren voor het geld van het nieuw te bouwen MEC? Een gebouw dat nog geen 40 jaar oud is? Goed nieuws voor de mensen die straks blut zijn na een inbraak; je kunt naar het MEC om te horen hoe je de aarde verziekt ofzo. Nou linksmensen, bedankt maar weer!

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk