Hulpverlening aan vluchtelingen gaat naar maatschappelijk werk

Op donderdag 30 oktober ondertekenen de Stichting VluchtelingenWerk, het algemeen maatschappelijk werk Vitras en de gemeente Nieuwegein een intentieverklaring over de zorg voor vluchtelingen. De ondertekening is om 19.30 uur in het gemeentehuis Nieuwegein. De gemeenteraad van Nieuwegein heeft op 11 september ingestemd met het overdragen van de taken van VluchtelingenWerk naar Vitras. De drie partijen treden nu met de intentieverklaring gezamenlijk naar buiten, omdat ze dit een belangrijke stap in het proces vinden.

Aanleiding van deze wijziging is dat de landelijke subsidie voor de hulpverlening aan vluchtelingen is gestopt en de invoering van de nieuwe Vreemdelingenwet. De hulpverlening van vluchtelingen kan daardoor na 1 december 2003 niet meer door de Stichting VluchtelingenWerk worden uitgevoerd, en wordt overgenomen door Vitras. Deze afspraak geldt vooralsnog tot 2008. Om de opgebouwde deskundigheid te behouden gaan personeel en vrijwilligers van Vluchtelingenwerk over naar Vitras.

Voordeel van deze verandering is dat de gemeente zo de hulpverlening aan vluchtelingen in de toekomst kan behouden en de kennis en expertise die VluchtelingenWerk heeft opgebouwd niet verloren gaat. Voor de doelgroep zal het even wennen zijn, maar er wordt door alle partijen intensief gewerkt aan een zo goed mogelijke overgang. Alles wat daarvoor moet gebeuren is ook vastgelegd in de gezamenlijke intentieverklaring.

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk