Hulp bij het behalen van je eindexamen

Ieder voorjaar beleven veel jonge inwoners van Nieuwegein een stressvolle periode. Het behalen van de eindexamens kan namelijk een grote uitdaging zijn. In het eindexamenjaar wordt er veel van hen verwacht. Er moet een belangrijke studiekeuze worden gemaakt, schoolexamen samenvattingen worden geschreven en goede examencijfers worden behaald. Daarnaast hebben sommige scholieren misschien een achterstand opgelopen door het thuisonderwijs vanwege corona. Om de eindexamenscholieren dit jaar een steuntje in de rug te bieden, zetten we hieronder een aantal tips op een rijtje.

1 Actief deelnemen aan de les
Het belangrijkste ingrediënt voor het behalen van je eindexamen is een actieve deelname aan de lessen. Dat is niet altijd even makkelijk. Het kan best lastig zijn om je langdurig te concentreren op taaie lesstof. Alleen maar luisteren zorgt voor een passieve houding. Om deze passieve houding te veranderen in een actieve houding kan het helpen om aantekeningen te maken tijdens de les. Hierdoor stimuleer je cognitieve vaardigheden door de stof te herhalen en te begrijpen, waardoor je de stof uiteindelijk beter onthoudt. Daarnaast is het goed om vragen te stellen tijdens de les. Dat kan soms even spannend zijn, maar het levert je wel veel op. Uiteindelijk kun je jouw aantekeningen weer gebruiken bij het maken van een uittreksel.

2 Vraag om hulp
Natuurlijk kun je niet alles zelf weten, hoe graag je dat soms ook zou willen. Niemand kan alles en daarom is het niet gek om bijles te nemen voor bepaalde vakken. Bedenk voor welke vakken je nog wat hogere cijfers zou willen halen en wat je hiervoor nodig hebt. Gaat het je zelf lukken of heb je hier hulp bij nodig? Misschien kun je thuis om hulp vragen of wil je juist liever buiten de deur wat extra les krijgen. Het voordeel van bijles krijgen is dat je vaak persoonlijk begeleid wordt en er voldoende ruimte is om vragen te stellen. Wanneer je het bijvoorbeeld spannend vindt om tijdens de les vragen te stellen, geeft het misschien juist rust om deze vragen persoonlijk aan iemand te kunnen stellen. Gelukkig zijn er in en rondom Nieuwegein altijd voldoende mogelijkheden om bijles te nemen.

3 Samenvattingen schrijven
Uiteindelijk kom je natuurlijk op het punt waarop je daadwerkelijk moet gaan leren voor de eindexamens. Iets wat jou hierbij kan helpen is het schrijven van samenvattingen. Bij het maken van een samenvatting scheid je de hoofdzaken van de bijzaken. Op die manier zoek je naar de kern van ieder hoofdstuk of iedere alinea. Later kun je de belangrijkste onderwerpen uit jouw samenvatting markeren, zodat je die nog een keer kunt leren. Door het maken van een uittreksel blijf je de stof herhalen, leg je verbanden en onthoud je de stof uiteindelijk beter.

Het zelf schrijven van een samenvatting heeft ook een keerzijde. Door alles zelf te herhalen en op te schrijven is het een tijdrovende klus. Heb je niet genoeg tijd om alles zelf op papier te zetten? Dan is het kopen van een uittreksel een goed alternatief. Online zijn er gelukkig veel kwalitatieve examen samenvattingen te vinden.

Tot slot wensen we alle eindexamenscholieren van Nieuwegein veel succes met de voorbereidingen op hun eindexamen!

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk Kringloop+Plaza+200x60 Paul+Jansen+200x60 Moenmakelaars+200x60+alle+pagina%27s Merwestein De+strip+van+Kim+Houtzager+200x60 Word vriend van pen.nl Galecop+Golf+120x90 Adverteren