Restafval straks in container in de buurt

Het huishoudelijk afval wordt vanaf komend jaar op een andere manier ingezameld. Afval wordt gezien als grondstof en het doel is om meer afval te scheiden zodat de grondstoffen opnieuw gebruikt worden. Om het scheiden voor inwoners makkelijker te maken, halen we de grondstoffen straks op en moeten inwoners hun restafval zelf wegbrengen naar een ondergrondse container in de buurt. Het streven is dat één inwoner straks nog maar één kilo restafval per week wegbrengt.

Het college van B en W heeft deze maand het Grondstoffeninzamelplan vastgesteld.  De gemeenteraad behandelt het voorstel in december. In het plan zijn tal van maatregelen opgenomen die in de periode 2017-2020 in fasen worden uitgevoerd. Hierdoor kan de afvalstoffenheffing in 2020 naar beneden en zal tot 2020 niet of nauwelijks stijgen.

Het plastic afval wordt al in zakken aan de straat opgehaald en vanaf 2017 kunnen huishoudens daar ook hun blik en drankkartons in weggooien.  Er komt geen vierde container. Als straks het restafval door meer scheiden afneemt, krijgen de laagbouwwoningen een minicontainer voor het plastic, blik en drankkartons. De grijze container voor het restafval wordt dan ingeleverd. Bij de flats plaatsen we dan verzamelcontainers voor het plastic, blik en drankkartons.

Een andere maatregel die we al in 2017 invoeren, is dat we een bijdrage aan de inwoners vragen voor het ophalen van grof afval aan huis. Wegbrengen naar het recyclingstation blijft gratis. We stellen tegelijk een gratis service in voor het ophalen van grof tuinafval op vaste dagen tijdens het snoeiseizoen.  De tweede gft-container wordt gratis.

In 2018-2020 wordt het overgaan tot het wegbrengen van het restafval voorbereid en uitgevoerd. Bij alle maatregelen houden we rekening met de verschillen tussen de mogelijkheden die hoog- en laagbouw hebben voor het scheiden van afval. In flatwoningen is er minder ruimte voor.

Achtergrond
In het Grondstoffeninzamelplan zijn de maatregelen onderzocht die kunnen leiden tot het door de raad vastgestelde doel: maximaal 121 kg restafval per inwoner per jaar in 2020. De maatregelen zijn doorgerekend op hun effect op de afvalstoffenheffing (kosten of opbrengsten) en hun bijdrage aan de vermindering van de hoeveelheid restafval. Via het inwonerspanel is het draagvlak voor de verschillende maatregelen onderzocht. Ook inwoners konden deze vragenlijst invullen op de gemeentelijke website. Op de Duurzaamheidsdag 2016 en in 2015 heeft de gemeente voorlichting gegeven en is ze in gesprek gegaan met bewoners over een andere manier van afval inzamelen en beter scheiden.

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk