Huisartsenposten kunnen vele telefoontjes niet meer aan: ‘Bel alleen bij echte spoed’

Zit je met een zorgvraag en is je huisarts gesloten? Denk dan even goed na hoe urgent het probleem is voordat je de huisartsenpost belt. Die oproep doen spoedposten in de regio Utrecht. “Bel alleen bij echte spoed”, zegt medisch directeur Pim Achterberg bij de Huisartsenpost Nieuwegein.

De huisartsenposten kunnen de vele telefoontjes namelijk niet meer aan. Hieraan liggen meerdere factoren ten grondslag. “De basisproblematiek is toch wel het feit dat we te weinig triagisten, telefonisten en assistenten kunnen vinden”, legt Achterberg uit. “Daardoor is de instroom aan telefoontjes te hoog voor wat wij kunnen verwerken.”

Schil aan reserves
“Daarnaast is het nu natuurlijk zomervakantie en wil ook ons personeel er even tussenuit kunnen”, vult hij aan. Daardoor wordt de schil aan reserves kleiner. “En daar bovenop hebben we de afgelopen weken natuurlijk ook te maken gehad met een flinke coronagolf, met ook bij ons besmettingen. Die drie factoren samen zorgen ervoor dat wij ruim onder onze minimale bezetting uitkomen.”

En dat is problematisch, want daardoor worden de wachttijden langer. Aan de telefoon, maar vaak ook in de wachtkamer. Tot gevaarlijke situaties leidt dit voorlopig nog niet, vertelt Achterberg. “Het lukt gelukkig nog wel om de spoedzaken op tijd af te handelen. Maar het wordt wel steeds lastiger om de minder noodzakelijke zorg te verlenen.”

Even goed nadenken
Maar wanneer moet je nu wel bellen? En wanneer niet? Dat hangt van de situatie af, volgens Achterberg. Een sluitend antwoord heeft hij dan ook niet. “Ik denk dat het heel belangrijk is dat mensen voordat ze het nummer van de huisartsenpost intoetsen op hun telefoon, even goed nadenken of deze zorgvraag niet ook gewoon kan wachten tot de huisarts terug is”, stelt hij.

In sommige gevallen is dat echter lastig, weet ook Achterberg. “In dat geval heb ik wel een aantal websites waar je terecht kunt. De bekendste is thuisarts.nl. Mocht je dan nog steeds twijfelen, dan kun je ook naar de site moetiknaardedokter.nl. Daar kun je dan uitzoeken of zorg meteen noodzakelijk is of dat je misschien later of helemaal niet naar een dokter moet.”

Veilige marge
Grote risico’s kleven er volgens hem niet aan het raadplegen van het internet, mits je goed de aangegeven stappen doorloopt. “Deze sites zijn gemaakt door professionals die absoluut geen risico willen lopen dat ze iets missen”, stelt hij. “Als wij de telefoon opnemen stellen wij soortgelijke vragen als websites en daar zit een veilige marge in. Dus je komt eigenlijk altijd aan de veilige kant uit.”

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk