HU en KWR versterken samenwerking met bijzonder lector

Het KWR Water Research Institute in Nieuwegein en de Hogeschool Utrecht (de HU) hebben afgelopen maandag een samenwerkingsovereenkomst getekend met de intentie om een bijzonder lector aan te stellen voor het doen van (praktijkgericht) onderzoek op het gebied van waterkwaliteit, waterkwantiteit en waterbehandeling. Ook willen beide instituten bijdragen aan het opleiden van jonge professionals die de watersector nodig heeft.

De komende jaren gaan veel mensen met pensioen in de watersector, waardoor er dringend nieuwe medewerkers nodig zijn. Om meer jongeren te interesseren voor de watersector ontwikkelen de HU en KWR een onderwijs- en onderzoeksprogramma rond praktijkgerichte watervraagstukken, inclusief een minor watertechnologie.

Praktijkgericht onderwijs en onderzoek
Tijdens de minor werken studenten met docent-onderzoekers van de HU en KWR medewerkers, onder leiding van de bijzonder lector, onder meer aan door KWR ingebrachte praktijkgerichte onderzoeksvraagstukken, zoals nieuwe demonstratieopstellingen voor het zuiveren van water en het meten van de waterkwaliteit met behulp van innovatieve screeningsmethoden. Ze worden daarbij begeleid door docent-onderzoekers van de HU en KWR-medewerkers.

Voortbouwen op lopende samenwerking
De samenwerking bouwt voort op een lopende samenwerking tussen de HU en KWR. Sinds januari 2023 is Roberta Hofman-Caris vanuit KWR gedetacheerd bij de HU.

Versnelde oplossing voor wateropgaven
Wilma Scholte op Reimer, voorzitter College van Bestuur bij de HU benadrukt het belang van deze samenwerking: “Ik ben zeer verheugd om onze samenwerking verder te bestendigen met een beoogd bijzonder lector voor het onderwerp water, omdat ik ervan overtuigd ben dat door de samenwerking van onze leergierige studenten met ervaren onderzoekers van KWR en met gebruikmaking van onze gedreven onderzoekers en faciliteiten, we een versnelling kunnen aanbrengen in het realiseren van innovatieve oplossingen voor de uitdagende wateropgaven, zoals voldoende schoon water.”

Toekomst in het hier en nu
Ook Mariëlle van der Zouwen, directeur van KWR, is enthousiast: “Bij de HU en KWR delen we de liefde voor de praktijk en de ontwikkeling van mensen. Dat hebben we gemerkt in de afgelopen twee jaar samenwerking. Ik kijk uit naar gezamenlijk onderzoek om de waarden van water voor mens en omgeving verder tot leven te brengen. De studenten van de HU verbinden het hier en nu aan de toekomst: zij zijn het die ook na 2050 aan een gezonde en duurzame samenleving werken. Met het bundelen van de krachten halen we de tijd naar ons toe en bouwen we nu al aan een waterwijze toekomst.”

Over de HU en KWR
De HU leidt jonge professionals op voor de banen van de toekomst en werkt samen met studenten, docenten, praktijkgerichte onderzoekers en het werkveld aan missiegedreven vraagstukken. Hierbij ligt de focus onder andere op het creëren van een inclusieve, duurzame en gezonde leefomgeving, met speciale aandacht voor water, voedsel, sport en beweging. Een belangrijk speerpunt is de ambitie om een bijdrage te leveren aan circulair drinkwater, het omgaan met tekorten en overschotten van regenwater, en het bestrijden van hittestress in het kader van klimaatadaptatie. Door het creëren van rijke leeromgevingen leiden we de professionals van de toekomst op en dragen we bij aan een inclusieve, duurzame en gezonde leefomgeving.

Wateronderzoeksinstituut KWR in Nieuwegein draagt met toegepast wetenschappelijk onderzoek bij aan een waterwijze samenleving. In een florerende maatschappij heeft water een sleutelrol. Het verbindt sectoren als energie, voedselvoorziening, natuur en gezondheid en is een belangrijk aangrijpingspunt voor duurzame oplossingen. Het instituut bouwt met eigentijdse waterexpertise voort op een stevige kennisbasis van meer dan vijftig jaar (drink)waterwetenschap.

Onder het motto ‘bridging science to practice’ werken de KWR-professionals samen met betrokkenen uit de waterwereld, bestuur, industrie, landbouw, natuurbeheer, onderzoek en maatschappij. Daarin richten zij zich op de thema’s: waterkwaliteit & gezondheid, zoetwaterbeschikbaarheid, public design voor water, grondstoffenhergebruik & circulaire systemen, balans tussen watervraag en -aanbod in de waterketen, natuurinclusief waterbeheer & biodiversiteit, energietransitie en digitaal water.

De komende maanden zullen beide organisaties concrete actieplannen opstellen om de samenwerking verder vorm te geven en eerste gezamenlijke projecten te starten.

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk