Horeca en evenementenbranche slijpen de messen en bereiden zich voor op openstelling

Afgelopen week openden de eerste terrassen in Breda en Amsterdam, om een paar uur later op last van de politie alweer te sluiten. Het is tekenend. Tekenend voor de grote zin die we allemaal hebben om lekker lang op een terras te ‘hangen’. Tekenend ook voor de financiële noodzaak bij veel horecagelegenheden om snel open te gaan. Dat de horeca bezig is met een comeback maakt het Horeca en Toerisme College van ROC Midden Nederland in Nieuwegein op uit het aantal studenten dat een stage- of leerwerkplek vond. Liefst 90% van deze mbo-studenten vond -zelfs in deze uitzonderlijke periode- een werkgever of leerbedrijf.

“Wij keken er eerlijk gezegd ook van op dat zoveel studenten een stageplek vonden. Onze studenten staan erg hoog aangeschreven, maar laten we eerlijk zijn: de branches waar we onze studenten voor opleiden hebben fikse klappen gekregen in deze coronatijd. Dat zoveel studenten een plek vonden, zegt echt iets over het grenzeloze ondernemerschap van de horecabranche,” aldus Suzanne Staal, directeur van het Horeca en Toerisme College van ROC Midden Nederland. Niet alleen studenten van de opleidingen Kok, Bediening en de Manager/Ondernemer Horeca (de middelbare hotelschool) lukte het om een stage of leerwerkplek te vinden. Ook mbo-studenten van alle jaargangen en alle niveaus van de opleidingen Facilitaire Dienstverlening, Facilitair Management, Leidinggevende Toerisme en – Recreatie vonden een plek.

Veel werk te verzetten in de horeca en evenementenbranche
Dat de horeca zich voorbereidt op een heropening ziet ook Jeanne Kroon, regiomanager Koninklijke Horeca Nederland: ’’De horeca is een van de hardst getroffen sectoren door de coronacrisis. Een overgroot deel van de ondernemers heeft echter niet stilgezeten, maar gezocht naar allerlei creatieve mogelijkheden (take-away, maaltijdboxen, verkoop bier- en wijnpakketten en online evenementen zoals bingo’s en pubquizzen), alles om hun bedrijf overeind te houden. De horeca wil veilig open. Dat moment gaat er komen. Om daar goed op voorbereid te zijn, zien wij dat ondernemers de werving van studenten en medewerkers weer hebben opgestart. Werken in de horeca is leuk en biedt mooie kansen!”

Evenementenbranche zint op nieuw type evenementen
Ook die andere branche waar harde klappen vielen, lijkt zich voor te bereiden op ‘een nieuw seizoen’. Binnen de evenementenbranche is er veel reuring. Afgelopen weekend werden er al proefevenementen gehouden in de Ziggo Dome. Masja van Fruchten, opleidingsmanager van de opleiding Eventmedewerker: “Al onze derdejaars studenten hebben een stageplek gevonden. De evenementenbranche bereidt zich niet alleen voor op publieksevenementen die op korte termijn plaatsvinden, maar denkt ook na over nieuw type evenementen, die naast fysiek ook digitaal gaan plaatsvinden.”

Horeca onverminderd populair
Ook uit de animo voor de speeddates tussen studenten en horecabedrijven die het Horeca en Toerisme College op 21 april organiseert, valt op te maken dat de horecabranche zich voorbereidt. Staal: “Horecabedrijven waar we intensief mee samenwerken, gaan tijdens die speeddates in gesprek met onze studenten. De nieuwe stageplekken en leerwerkplekken voor de volgende periode worden daar door onze studenten gevonden. De animo onder bedrijven is erg groot. Er hebben zich al veel bedrijven aangemeld.”

De horeca is op zoek, maar hoe zit het met studenten? Ambiëren die nog steeds een baan in de horeca? Om een inschatting te maken van de populariteit van een branche, is het interessant om het aantal aanmeldingen voor open dagen te bekijken. Ook dat laat geen daling zien. Wel signaleert Staal enige ongerustheid bij ouders van toekomstige studenten: “Ik krijg zo nu en dan vragen van ouders of ze er wel verstandig aan doen om hun kind een horeca- toeristische of recreatieve opleiding te laten volgen. Is er toekomst voor mijn kind in die branche? Ik wijs hen dan op de cijfers en kan ze daarmee geruststellen. Ik stel hen ook de vraag waarop ik het antwoord eigenlijk al weet: Wat gaat u straks als eerste doen als de maatregelen versoepelen? Tien tegen een dat dat iets met horeca, toerisme of recreatie van doen heeft!”

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk