Honderden gegevens van scholieren gelekt na hack bij schoolboekenleverancier

Schoolboekenleverancier Iddink is getroffen door een gijzelsoftware. Iddink is een organisatie die niet alleen schoolboeken verkoopt, ze leveren ook digitaal lesmateriaal aan scholen. Ook de gegevens van leerlingen van het Cals Colege zijn hierbij buitgemaakt. De school heeft de ouders van leerlingen gewaarschuwd dat de gegevens van hun kinderen mogelijk in handen zijn gekomen van hackers. Iddink heeft begin deze week zelf bekendgemaakt dat ze zijn gehackt.

Een groot aantal bankgegevens en persoonlijke informatie van leerlingen, scholen en ouders die ooit iets hebben besteld bij Iddink zijn mogelijk gestolen door de hackers. Iddink had zaterdag 13 april ook geen toegang meer tot de eigen systemen. Het gekochte lesmateriaal is overigens wel gewoon te gebruiken en het leerlingenvolgsysteem Magister werkt normaal. Er is aangifte gedaan bij de Autoriteit Persoonsgegevens.

Cactus
Klanten van Iddink zijn inmiddels op de hoogte van het voorval. Volgens de leverancier zit de criminele cybergroep Cactus achter de hack. Het bedrijf heeft aangegeven geen contact te hebben opgenomen met Cactus en ook niet van plan te zijn om losgeld te betalen.

Let op phishingmails
Iddink zoekt momenteel uit over welke informatie de hackers beschikken. Vooralsnog gaan de scholen er van uit dat hackers de beschikking hebben gekregen over alle informatie. Omdat er mogelijk misbruik kan worden gemaakt van de verkregen informatie, willen de scholen ouders op het hart drukken om alert te zijn op phishing mails of andere manieren van misbruik waarmee hackers proberen informatie of geld los te krijgen. ‘Controleer of e-mails betrouwbaar zijn en klik niet zomaar op een link in een e-mail die u niet vertrouwt’, is de boodschap.

Schoolboeken en digitaal lesmateriaal
Iddink is een van de grootste leveranciers op het gebied van schoolboeken en digitaal lesmateriaal in Nederland voor het voortgezet onderwijs. Zo’n 300.000 leerlingen en 300 scholen in Nederland maken gebruik van de boeken en het lesmateriaal van Iddink. Ook het Cals College in Nieuwegein maakt gebruik van de diensten van het getroffen bedrijf.

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk