Hoge toeristenbelasting in gemeente Nieuwegein

Toeristen die een nachtje verblijven in een hotel in de gemeente Nieuwegein betalen een relatief hoge toeristenbelasting bovenop de kamerprijs. Voor een gemiddelde hotelovernachting berekent de gemeente een belasting van € 1,57. Dit is een groei van 2,6% ten opzichte van vorig jaar toen de toeslag nog € 1,53 per nacht was. Dit blijkt uit onderzoek van Vakanty.nl dat de gegevens van COELO (Centrum voor Onderzoek van de Economie van de Lagere Overheden) analyseerde.

De logiesbelasting in Nieuwegein van € 1,57 ligt iets hoger dan de gemiddelde toeristenbelasting in de rest van Nederland (€ 1,38 per nacht) en ook hoger dan het gemiddelde in de provincie Utrecht (€ 1,40 per nacht). De duurste gemeente in de provincie Utrecht is Utrecht met een toeristentax van € 6,47 per persoon per nacht. 60 Nederlandse gemeentes heffen helemaal geen toeristentax.

Over de toeristenbelasting
Elke gemeente mag toeristenbelasting heffen. De belasting wordt geheven bij onder andere hotels, campings maar ook particuliere accommodaties die worden verhuurd via Airbnb. Eigenaren berekenen deze belasting weer door aan hun bezoekers. Op die manier betalen bezoekers mee aan de voorzieningen van de gemeente. Inwoners hoeven geen toeristenbelasting te betalen bij een overnachting in de eigen gemeente. Van alle 355 gemeenten zijn er 295 gemeenten die een toeristenbelasting heffen.

“Gemeenten heffen de belasting op verschillende manieren. Meestal is het een bedrag per persoon per nacht. Soms betalen toeristen een vast bedrag per boeking of een percentage van de kamerprijs. Sommige gemeenten hanteren een lagere belasting voor campings. De toeristenbelasting is al jarenlang een onderwerp van discussie. Hoteleigenaren zijn niet blij met de hoge tarieven omdat ze bang zijn voor ontevreden klanten of toeristen die uitwijken naar omliggende goedkopere gemeenten”, aldus Hans Kisteman van Vakanty.nl aan onze redactie.

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk Kringloop+Plaza+200x60 Paul+Jansen+200x60 Moenmakelaars+200x60+alle+pagina%27s Merwestein De+strip+van+Kim+Houtzager+200x60 Word vriend van pen.nl Galecop+Golf+120x90 Adverteren