Hoe vraag ik een VOG aan in Utrecht?

Voor een (nieuwe) baan is vaak een Verklaring Omtrent het Gedrag (VOG) nodig. In sommige branches, bijvoorbeeld de kinderopvang, is dit zelfs wettelijk verplicht. Een VOG is een verklaring waaruit blijkt dat uw (justitiële) verleden geen bezwaar vormt voor het vervullen van een specifieke taak of functie in de samenleving. Bij de beoordeling van een VOG-aanvraag kijkt Justis of u strafbare feiten op uw naam heeft staan die een risico vormen voor de functie of het doel waarvoor u de VOG aanvraagt. Soms is een Verklaring Omtrent het Gedrag ook nodig voor het aanvragen van een visum.

VOG voor natuurlijke personen
Een VOG voor natuurlijke personen wordt het meest aangevraagd. Het gaat hierbij om een VOG die een persoon nodig heeft om ergens te kunnen werken of een taak uit te kunnen voeren. Voor mensen die met kinderen, vertrouwelijke gegevens of geld werken is een VOG vaak verplicht. Denk hierbij aan het onderwijs, kinderopvang, gastouderschap of geldtransporteur. Een VOG geeft de werkgever minder risico bij het aannemen van personeel. Een andere reden om een VOG aan te vragen is voor een visum of vergunning. Denk bijvoorbeeld aan emigratie of een taxivergunning. Wilt u een VOG aanvragen voor werk, visum of vergunning? Dat kan gemakkelijk via het aanvraagformulier van het VOG-Loket!

VOG voor rechtspersonen
Een VOG voor rechtspersonen komt minder vaak voor dan de VOG voor natuurlijke personen. Met rechtspersonen worden in dit geval bedrijven en stichtingen bedoeld. Deze bedrijven en stichtingen kunnen, aan de hand van een VOG, aan partners, andere bedrijven en overheden hun integriteit tonen. Dit type VOG kan nodig zijn bij bijvoorbeeld het afsluiten van een samenwerkingsverband of het lid worden van een brancheorganisatie.

Eenvoudig online een VOG aanvragen
Een VOG aanvragen bij de gemeente Utrecht kan wat tijd in beslag nemen, omdat u hiervoor een afspraak moet maken. Bij VOG-Loket is het mogelijk om online een VOG-aanvraag te doen. Voor het aanvragen van een VOG betaald u bij VOG-Loket in totaal € 56,35. Deze betaling zal in twee gedeeltes gaan, namelijk € 22,50 aan VOG-Loket en € 33,85 aan Dienst Jusits. Justis handelt de VOG-aanvragen af en is de enige instantie in Nederland die de VOG afgeeft.

Digitaal een VOG aanvragen
Bij de gemeente Utrecht kunt u een VOG aanvragen, maar het is ook mogelijk om eenvoudig en snel digitaal een VOG aan te vragen bij het online loket VOG aanvragen Utrecht. Zij verwerken uw online aanvraag en sturen deze door naar Dienst Justis. Zij verzorgen alle screeningen in heel Nederland. Afhankelijk van uw situatie heeft u de officiële VOG tussen de twee en vier weken in huis.

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk