‘Hoe vangen we de klappen op’

Op donderdag 1 december hebben de SP, GroenLinks en de PvdA een avond georganiseerd over de veranderingen in het minimabeleid per 1-1-2012, en over de vraag hoe kunnen de klappen zo goed mogelijk worden opvangen. Zo wordt het gezinsinkomen maatstaf voor de bijstand, wordt het minimabeleid, denk aan U-pas, beperkt tot 110 % van het minimum. In de discussie bleek dat zowel de Stichting Leergeld als de Stichting Urgente Noden Nieuwegein beide nog te weinig bekend zijn bij de Nieuwegeiners die er mogelijk een beroep op kunnen doen.

GroenLinks Nieuwgeein: ‘Daar moet wat aan worden gedaan. Stichting Leergeld kan bijspringen voor schoolkosten van kinderen in een gezin met een minimum inkomen. De Stichting Urgente Noden kan zoals de naam al zegt bijspringen bij urgente financiële nood. Doorverwijzen naar de SUNN kan de gemeente, maatschappelijk werk en nog een aantal instanties.’

Ook te onbekend zijn de mogelijkheden die de Bijzondere Bijstand biedt. Dit is een regeling die voorschrijft dat de ambtenaar de aanvrager zo goed mogelijk en passend op individuele maat dient te ondersteunen bij de aanvraag.

Verder bleek dat de afdeling burgerzaken in het nieuwe gemeentehuis de voorlichting over mogelijkheden voor armoedebestrijding nog niet op orde heeft. Het kostte drie kwartier en vier loketten voordat een raadslid daarover informatie kon krijgen.

GroenLinks neemt zich voor de ontwikkelingen nauwkeurig te volgen en aan te dringen op een meer proactieve informatieverspreiding over de mogelijkheden tot armoedebestrijding.

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk