Hoe Nieuwegein een klimaatneutrale stad wordt

Verduurzaming is een groot onderwerp in Nederland, maar ook over de hele wereld. Landen werken op dit moment samen om een verbetering van het klimaat te realiseren. Naast dat de overheid zich hiermee bezighoudt, stimuleert de overheid ook jou als persoon om te verduurzamen. In Nieuwegein is verduurzaming ook een groot onderwerp, ben je benieuwd naar wat de plannen van Nieuwegein zijn en hoe jij een steentje bijdraagt? Je leest het in dit artikel.

Een klimaatneutraal Nieuwegein
Verduurzaming van je woning is de manier om je woning het milieu minder te laten belasten en meer zelfvoorzienend te zijn. Dit is door het gebruik van milieuvriendelijke materialen en het toepassen van energiebesparende maatregelen te realiseren. De eerste stappen voor het verduurzamen van Nieuwegein zijn al in 2017 genomen door Peter Snoeren, de voormalige Wethouder Duurzaamheid. Hierbij is het doel dat Nieuwegein in 2040 klimaatneutraal is. Dat betekent dat Nieuwegein als stad geen toename van CO2 in de atmosfeer meer veroorzaakt.

Kies voor groene stroom
Grijze stroom is een vorm van stroom die momenteel nog in veel huishoudens te vinden is. De opwekking van grijze stroom, vindt plaats uit fossiele brandstoffen zoals aardgas, aardolie en kolen. Tijdens deze opwekking komt er veel CO2 vrij, wat een slecht effect heeft op het milieu. Bij groene stroom is dit niet het geval. Om zelf groene stroom op te wekken, laat je zonnepanelen plaatsen op je dak. Je hoeft hierbij niet te vrezen voor je dakbedekking, zonnepanelen plaats je namelijk met behulp van een installatie boven je dakpannen, bitumen of op je dakkapel. Door met zonnepanelen groene stroom op te wekken, gebruikt jouw huishouden minder grijze stroom.

Verduurzaam je dak
Naast het plaatsen van duurzame oplossingen op je dak, is het ook mogelijk om met het dak zelf een aantal stappen te ondernemen. Je hoeft hiervoor geen nieuw dak te plaatsen, maar laat je dak goed isoleren. Als je dak de laatste 20 jaar niet geïsoleerd is, dan is de kans erg groot dat hier nog winst te behalen valt. Wanneer je dit slim aanpakt, is het mogelijk om in Nieuwegein ook nog gebruik te maken van de Subsidie energiebesparing in eigen huis (SEEH). Hierbij maak je gebruik van een subsidie van de overheid waarbij je ongeveer 20% van de investering terugkrijgt. Een voorwaarde is dat je twee isolatiemaatregelen neemt voor jouw huis. Een goede combinatie zou bijvoorbeeld zijn om je dakisolatie te combineren met het isoleren van de vloer, spouwmuren of betere isolerend glas, genaamd HR++

4 thoughts on “Hoe Nieuwegein een klimaatneutrale stad wordt

 1. Henk

  Ik heb zonnepanelen op mijn dak
  Vloer isolatie. dubbele beglazing.
  Maar als je aan de gemeente vraag om 2 mega bomen die de zon/licht in te snoeien krijg je dat niet voor elkaar.
  Zo jammer dat ze niet mee werken/denken

 2. Rick Baan

  Het zou de aanschaf van zonnepanelen stimuleren door hier een subsidie regeling voor te treffen. Zo is de terugverdientijd korter en zal Nieuwegein eerder het doel behalen co2 neutraal te zijn.
  Gelukkig zien we steeds meer daken belegd m er zonnepanelen.

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk Kringloop+Plaza+200x60 Paul+Jansen+200x60 Moenmakelaars+200x60+alle+pagina%27s Merwestein De+strip+van+Kim+Houtzager+200x60 Word vriend van pen.nl Galecop+Golf+120x90 Adverteren