Hoe kom je aan de bak als beginnend artiest?

Als je ervan droomt om als artiest op het podium te staan dan moet je geluk hebben als dat snel succesvol is. Veel artiesten werken hun leven lang in het zogenaamde schnabbelcircuit. Ze moeten zich voortdurend bewijzen en hebben vaak maar af en toe een optreden. Maar dat wil niet zeggen dat het succes niet alsnog kan komen. Zo heeft Danny Vera ruim 20 jaar opgetreden zonder dat hij landelijk grote bekendheid had. Toen kwam zijn hit Roller Coaster en ineens wilde iedereen naar zijn optredens. Zo kan het met elke beginnende artiest gaan natuurlijk. Het is belangrijk dat je je optredens met zorg kiest en dat je een goed bureau hebt die je vertegenwoordigt.

Lukassen

Ga in zee met een artiestenbureau als er boekingen komen
Als je een aantal optredens gedaan hebt en je krijgt ook buiten je eigen dorp bekendheid, dan kan het zomaar gebeuren dat je vaker geboekt wordt. Je kunt dit natuurlijk zelf blijven doen of je zus of een goede vriend als manager aanstellen. Maar je kunt ook gebruik maken van een boekingsbureau. Zo verzorgt Artiestenbureau Lukassen de boekingen voor bekende en minder bekende artiesten. Het grote voordeel is dat je op de website wordt vermeld en mensen je dus sneller kunnen vinden. Misschien weet iemand die een act zoekt helemaal niet van je bestaan. Maar lezend wat je te bieden hebt volgt er toch een boeking.

Ook een beginnend artiest verdient respect
Als je als beginnend artiest een optreden verzorgt dan hoor je met respect te worden behandeld. Als je gewoon een goed optreden neerzet, niet vals zingt en gewoon je best doet om de aanwezigen een fijn optreden te bezorgen dan doe je wat er van je wordt verwacht. Er zijn genoeg gerenommeerde artiesten van naam die er bij een optreden in het land maar een beetje met de pet naar gooien. Ze hebben het gemaakt, zijn bekend, worden op straat herkend en denken dan dat het allemaal niet meer zo nauw komt. Gelukkig zijn dit wel de uitzonderingen.

Houd je boekhouding op orde
Als beginnend artiest heb je waarschijnlijk nog een gewone reguliere baan omdat je anders niet rond kunt komen. Zorg ervoor dat je over je inkomsten uit optredens netjes belasting afdraagt. Doe je dat niet dan kan je dat op een forse naheffing van de Belastingdienst komen te staan. Vrijwel geen enkele boeking wordt ‘zwart’ betaald. En bovendien wil je tijdens een optreden niet worden betrapt. De Belastingdienst gelooft niet dat je gratis optreedt. Vraag dus gewoon een redelijk bedrag voor een optreden en draag voor zover van toepassing belasting af. Natuurlijk mag je kosten die je moet maken om te kunnen optreden van je inkomsten aftrekken. Een goede boekhouder kan je helpen een overzichtelijke administratie te voeren zodat je alles op orde hebt en je je geen zorgen hoeft te maken over je financiën.

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk