Hoe gaat Nieuwegein in de toekomst de huizen verwarmen?

In verschillende wijken in Nieuwegein moet de gemeente, in samenwerking met de wooncorporaties, de komende jaren besluiten hoe die wijken gasloos verwarmd gaan worden. Een flink deel van Nieuwegein heeft nu stadsverwarming. Het lijkt de makkelijkste weg om deze door te trekken naar de rest van de stad, met als eerste de wijk ‘Gebouwendriften’. Maar is dat ook de beste en meest duurzame keuze? Huurdersplatform Jutphaas Wonen en Energie-N kijken kritisch mee met de gemeente.

Jutphaas Wonen

Het Huurdersplatform van woningcorporatie Jutphaas Wonen, die tweederde van de woningen in Gebouwendriften in bezit heeft, is daar nog niet helemaal van overtuigd. Toch moet minimaal 70% van de huurders straks instemmen met het voorstel van de corporatie. Misschien zijn er nieuwe warmteoplossingen die beter, duurzamer en voor de bewoners goedkoper zijn, zoals een bronnet. Omdat daarvoor de kennis ontbrak, ging het huurdersplatform te rade bij Stichting Energie-N.

Advies
Op 18 juli jl. gaf Paul Triepels, voorzitter van Energie-N een masterclass warmtesystemen aan de bestuursleden van het Huurdersplatform. “We wilden hen zo compleet, onbevooroordeeld en transparant mogelijk informeren, zodat het Huurdersplatform een onderbouwd advies kan geven aan de huurders van Jutphaas Wonen om al dan niet in te stemmen met de voorgestelde plannen. Ook hebben we kritisch gekeken naar een rapport van de gemeente waarbij wij toch wel wat vragen hebben over bepaalde kostenberekeningen. Dat maakt het niet makkelijk voor de betrokken bewoners om een keuze te maken. Ik ben van mening dat als je de burger raadpleegt, je hen ook de gelegenheid moet geven de gevolgen van de keuzes te begrijpen.”

Precedentwerking
De keuze voor het warmtesysteem voor de eerste transitiewijk is een verantwoordelijke taak, daarvan is Judith Ronkes, voorzitter van het Huurdersplatform Jutphaas Wonen zich heel erg bewust: “De keuze voor de Gebouwendriften zal precedentwerking hebben, dus het gaat wel echt ergens over. Daarom zijn we blij met expertise van Energie-n”.

Huurdersplatform Jutphaas Wonen verwacht binnenkort een uitnodiging vanuit de gemeente om samen met de bewoners van de wijk verder te praten. Judith Ronkes: “Op een informatiebijeenkomst voor bewoners afgelopen juni kregen wij sterk het gevoel dat de gemeente al lang heeft besloten dat het stadsverwarming wordt. Maar ik kan het niet over mijn hart verkrijgen om tegen deze bewoners te zeggen: ‘We moeten vaart maken, dus kiezen we nu maar gemakshalve voor stadsverwarming, ook al is het misschien niet zo’n goede oplossing qua duurzaamheid en betaalbaarheid’.”

Meer weten en meepraten
Op www.energie-n.nl staat een uitgebreider artikel met ook de videopresentatie over warmteoplossingen. Op maandag 11 september a.s. organiseert Energie-N een brede discussie-avond ‘Is er een alternatief voor stadsverwarming?’ voor alle inwoners van Nieuwegein. Ga naar de website voor locatie en tijd.

Over Energie-N
De vrijwilligers van stichting Energie-N helpen de bewoners van Nieuwegein de juiste stappen te zetten in de richting van een klimaatneutrale samenleving. www.energie-n.nl

One thought on “Hoe gaat Nieuwegein in de toekomst de huizen verwarmen?

  1. Toon

    Ik heb nu tot mijn groot verdriet 30 jaar stadsverwarming. Mensen Doe het niet..! Veel te duur door het monopolie van ENECO en de hoge vastrecht kosten.! Ik hoop dat mensen die nu nog gas hebben zich eerst eens laten informeren bij mensen die al lang stadsverwarming hebben. ( Dan piepen ze wel anders.!)

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk