Hoe Aiofe Derriks (69) van politieke nieuwkomer De Unie een succes maakte in Nieuwegein

Een nieuwe partij in Nieuwegein behaalde gisteravond één zetel: De Unie. Wie zit er achter dit politieke succesverhaal? Het is Aiofe Derriks, zeker geen onbekende in de politiek. “De fijne kneepjes heb ik geleerd van Johan Remkes.”

Aiofe Derriks Foto: Onze samenwerkingspartner RTV Utrecht

Derriks is transgender. Twee jaar geleden rondde ze haar transformatie af. “Ik heb daar nooit een probleem van gemaakt en ben er altijd open over geweest. Ik ga nu als vrouw door het leven.” Over een paar weken wordt ze 70, maar de partij van Derriks is voor een groot deel gericht op jongeren. “Dat we een zetel hebben behaald, verbaast me niet. We hebben een mooi programma en geweldige jonge mensen op onze lijst.” Ze kijkt terug op een mooie verkiezingsavond, waarbij de NOS een debat organiseerde waar ze aan meedeed. “Het ging goed en ik heb me vooral erg verwonderd over wat er allemaal bij zo’n uitzending komt kijken.”

Over De Unie was nog maar weinig bekend en de website van de partij is maar moeilijk vindbaar. Toch is er kennelijk een snaar geraakt in Nieuwegein. Wat is het geheim? “Dat we de afgelopen tijd vooral persoonlijk contact hebben gezocht met de inwoners. Je kan gaan flyeren, maar het is beter om het gesprek aan te gaan met mensen op straat. Ik doe dat bijvoorbeeld als ik mijn drie hondjes uitlaat.”

Remkes
Derriks was in de jaren 70 voorzitter van de Utrechtse JOVD toen ze oud-minister Remkes leerde kennen. “Hij is nu gepokt en gemazeld in de politiek, maar was toen nog voorzitter van de landelijke afdeling van de JOVD. Ik heb van hem geleerd om te discussiëren, tactisch en geduldig te zijn en door te bijten als dat nodig is. Daar ben ik hem nog altijd dankbaar voor.”

Ze werd onder meer lid van Provinciale Staten in Utrecht en raadslid in Schoonhoven. Daarnaast werkte ze 34 jaar lang als docent in het middelbaar onderwijs en was ze buschauffeur. En nu is het tijd voor een andere politieke koers in Nieuwegein, vindt Derriks. Een belangrijk speerpunt van De Unie is het correctief referendum. Inwoners kunnen daarmee een besluit van de gemeenteraad ongedaan maken. De partij is daarnaast voor de komst van een coffeeshop in Nieuwegein en meer agenten op straat om criminaliteit tegen te gaan.

Een ander speerpunt is de woningmarkt. “Er moeten meer betaalbare huizen komen voor jong en oud en een deel moet geoormerkt worden zodat ze alleen bestemd zijn voor Nieuwegeiners”, vindt Derriks. De Unie pleit ook voor de terugkeer van de kermis en festiviteiten ter vermaak en stimulans van de jeugd. Daarnaast moet de vergadercultuur op de schop, als het aan de partij ligt. “Een echt debat is nu vrijwel onmogelijk.”

Partij uitbouwen
Derriks gaat nu zelf de gemeenteraad in. “Wat mij te doen staat is een stevige ondergrond creëren en zorgen dat de partij een succes wordt. Het streven is om de volgende verkiezingen nog meer zetels te behalen.” Dat lokale partijen het goed hebben gedaan bij de gemeenteraadsverkiezingen verbaast Derriks niet. “Ik zag minister Hoekstra deze week nog in een tv-debat. Er kwam een filmpje voorbij waarin een burger een probleem aankaartte maar hij ging helemaal niet in op het persoonlijke verhaal, terwijl juist dat zo belangrijk is in de lokale politiek.”

Met dank aan onze samenwerkingspartner RTV Utrecht

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk