Hinder gemeente Nieuwegein door virus

Nieuwegein is ook getroffen door het computervirus dat snel om zich heen grijpt in Nederland. Het virus zorgt ervoor dat Word- en Excelbestanden onbruikbaar worden. Het virus wordt via e-mailberichten verspreid. Aangeraden wordt om mail te verwijderen waar een bijlage bij zit. De dienstverlening van Nieuwegein leek niet getroffen, maar rond 15.00 uur schreef de gemeente op haar site dat uit voorzorg het netwerk is uitgeschakeld. Daardoor is de gemeente telefonisch niet meer te bereiken. Paspoorten in ID-kaarten kunnen wel worden opgehaald.

“De publieksbalies bij de gemeente Nieuwegein zijn gewoon geopend en de gemeente is ook via telefoon en mail bereikbaar. Ook de website is in de lucht.”

Sommige getroffen gemeenten hebben de bestanden snel kunnen herstellen, maar er zijn ook steden waar de dienstverlening dagenlang plat ligt. Zo is in Weert de uitgifte van paspoorten onmogelijk, omdat het complete netwerk van de gemeente wordt doorgelicht.

Het Nationaal Cyber Security Centrum (NCSC) van het Rijk heeft een waarschuwing gestuurd over het virus en onderzoekt de meldingen. Volgens het NCSC is het virus actief op computers die al eerder zijn geïnfecteerd door een ander virus. Het virus werd tot vandaag nauwelijks herkend door virusscanners.

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk