Hier koop of krijg je een fiets in Nieuwegein

Je bent toe aan een nieuwe fiets. Je hebt even een fiets nodig voor het eerste of laatste stuk van je reis. Of je kind groeit zo hard dat ‘ie alweer aan een grotere fiets toe is. Wat is wijsheid: kopen, huren, of misschien wel leasen? Nieuwegein fietst zet alle mogelijkheden in Nieuwegein voor je op een rij.

Koop lokaal met korting
Of je nu een racefiets, e-bike, driewielfiets of kinderfiets zoekt; een nieuwe fiets koop je bij één van de maar liefst acht fietsenwinkels die Nieuwegein telt. Je vindt ze allemaal op de website van Nieuwegein Fietst. Lokaal kopen is handig als je zelf niet zo handig bent, je loopt snel even binnen als er iets mis is of als je fiets een onderhoudsbeurt nodig heeft. Ook leuk: koop je vóór november een nieuwe fiets in onze provincie, dan krijg je via Ikfiets.nl € 100,- terug!

Koopjes scoren
Vind je een nieuwe fiets te duur? De lokale fietsenwinkels hebben allemaal wel een aantal opgeknapte fietsen staan. Of kijk eens bij kringloopwinkels Noppes, Nieuwe Vorm, Rataplan of StekUp of daar iets van je gading te vinden is. Ga je liever online op koopjesjacht in de buurt? Op Marktplaats vind je genoeg aanbod aan gebruikte fietsen in Nieuwegein en omgeving. En op Facebook heb je veel keuze in diverse lokale koopjesgroepen zoals ‘Koopjeshoek Nieuwegein/IJsselstein eo’.

Gratis en voor niks
Kun je geen nieuwe fiets voor je kind betalen? Dan biedt Stichting Leergeld Nieuwegein uitkomst. Verdien je tot 125% van het minimumloon, dan kun je een beroep doen op deze fietsregeling van de gemeente. Je mag twee keer een nieuwe fiets uitzoeken voor je kind: tijdens de basisschoolperiode en op het middelbaar onderwijs. Voor jezelf een gratis fiets regelen? Hou de ‘gratis af te halen’ advertenties op Marktplaats in de gaten of beproef je geluk bij lokale Facebook groepen zoals ‘Gratis af te halen of ruilen in Nieuwegein eo‘.

Fietsabonnement
We zijn steeds meer gewend om te betalen voor gebruik in plaats van bezit. Kijk maar naar het succes van online streamingdiensten zoals Netflix en Spotify. Ook een fiets kun je huren. Kopen heeft als voordeel dat je fiets echt van jou is, en je bent vaak goedkoper uit dan wanneer je een fiets voor langere tijd huurt. Voordeel van huren is dan weer dat je geen hoge aanschafkosten hebt en dat je geen extra kosten maakt voor bijvoorbeeld verzekering, onderhoud en reparatie. In Nieuwegein huur je een Swapfiets (die met de bekende blauwe voorband) vanaf €18,90 per maand. Via het Maarssense bedrijf BikeFlip kun je zelfs een duurzaam kinderfietsabonnement afsluiten. Dat betekent dat je voor een maandelijks bedrag vanaf €5,- onbeperkt steeds grotere opgeknapte kinderfietsen kunt lenen.

Huren of leasen?
De verschillen tussen het huren van een fiets en er eentje leasen zijn niet zo heel groot. Een belangrijk verschil is wel dat je een fietsabonnement vaak maandelijks op kunt zeggen en dat je aan een fietsleasecontract veel langer vastzit. Bij ANWB Fiets Lease is dat bijvoorbeeld drie jaar. Een ander verschil is dat je, als je dat wil, ook eigenaar van je leasefiets kunt worden. Bij een fietsabonnement is dat niet mogelijk. Verder heb je bij leasen vaak meer keuze in fietsen en gaat het vaak om duurdere (elektrische)fietsen. Reken voor het leasen van een fiets als particulier op minimaal € 50,- per maand. Een aantal Nieuwegeinse fietsenwinkels bieden ook de optie aan om een fiets te leasen.

Deelfiets voor korte ritjes
Even een deelfiets huren kan handig zijn. Bijvoorbeeld als je eigen fiets kapot is of om het laatste stukje tussen OV-halte en je bestemming af te leggen. Er staan rode Hello-Bike deelfietsen voor je klaar bij City Plaza: bij het busstation en in de fietsenstallingen De Fietspomp en De Snelbinder. Binnenkort vind je ze ook bij tramhalte Zuilenstein en bedrijventerrein de Liesbosch. Een Hello-Bike kost € 1 voor de eerste twintig minuten. Daarna betaal je € 0,05 per minuut of € 9,- per 24 uur.

Geef je oude fiets een nieuw leven
Natuurlijk kun je je oude fiets doorverkopen of inruilen bij de fietsenmaker. Een heel sympathiek alternatief is om je nog goede stalen ros een mooi nieuw leven te geven als vervoermiddel voor Nieuwegeinse statushouders, vluchtelingen of inwoners met een kleine beurs.

  • Kringloop Nieuwe Vorm zet zich met tientallen vrijwilligers in voor mensen die het minder hebben en kwetsbaar zijn. Zij repareren fietsen en verkopen deze voor een kleine prijs door aan statushouders en mensen met een kleine beurs. Fiets over? Breng ‘m langs op Drenthehaven 2, dinsdag t/m vrijdag tussen 09.00 en 13.00 (030-878 31 23).
  • In de werkplaats van WIJ3.0 repareren mensen met een psychische kwetsbaarheid ingeleverde fietsen. Als ze rijklaar zijn, kan een vluchteling of statushouder ‘m via Steunpunt Vluchtelingen Nieuwegein komen ophalen. Kun jij een fiets missen die in -bijna- goede staat is? Lever ‘m in op Nijverheidsweg 9E, maandag t/m donderdag tussen 9.00 en 15.00 (030–303 99 87).

Heb je zelf een goede lokale fietstip? Geef ‘m door aan Linda Blankenstein, info@nieuwegeinfietst.nl.

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk