Het verduurzamen van huurwoningen, dit komt er bij kijken

Huur je een woning? Dan is het niet zo vanzelfsprekend om met duurzame activiteiten aan de slag te gaan. Het is namelijk niet de bedoeling dat je zomaar aanpassingen uitvoert in de woning. Daar is de verhuurder verantwoordelijk voor. Toch zijn er verschillende manieren om ook je huurwoning te verduurzamen. Ben jij benieuwd hoe je dat kunt doen? Lees dan gauw verder!

Huur zonnepanelen
Zonnepanelen zijn tegenwoordig niet meer weg te denken als we het hebben over verduurzaming. Ze zijn naast duurzaam ook kostenbesparend. Een zonnepaneel huren is de ideale oplossing als je dak geschikt is voor het plaatsen van zonnepanelen. Maar omdat de woning niet van jezelf is zal je eerst andere stappen moeten ondernemen. Vraag aan de woningcorporatie om in actie te komen. Indien de mogelijkheid er is, hoef je de panelen niet zelf te betalen, maar betaal je via de coöperatie de opgewekte energie. Is de woning niet van een woningcorporatie? Dan zal je schriftelijk toestemming moeten vragen bij de verhuurder. Mocht je andere grote investeringen uitvoeren, dan is het belangrijk dat je dit vooraf bespreekt met de verhuurder.

In kleine stapjes vreduurzamen
Naast de grote investering die je kunt doen, zijn er ook alternatieve mogelijkheden die een stuk goedkoper zijn. Zet bijvoorbeeld de thermostaat eens ietsje lager. Wanneer je het koud hebt kun je jezelf ook altijd nog warmer aankleden. Daarnaast kun je gewone lampen vervangen door LED-lampen. Deze zijn duurder in aanschaf, maar door de langere levensduur heb je er ook langer plezier van. Of wat dacht je van het in huis halen van een waterbesparende douchekop? Na aanschaf heb je het binnen een jaar alweer terugverdiend. Zo zijn er nog meer verschillende mogelijkheden die niet veel geld hoeven te kosten en die bijdragen aan de verduurzaming van je woning.

Check je energielabel
Voordat je aan de slag gaat met alle verduurzamingsopties, is het slim om eerst even te kijken wat het huidige energielabel is. Bij energielabel A zal je namelijk minder maatregelen hoeven door te voeren dan bij energielabel D. Er zijn verschillende websites met tools die je een beeld geven van je energielabel. Weet je welk energielabel jouw huurwoning heeft? Bekijk dan welke mogelijkheden het beste zijn om door te voeren, zodat je jouw woning kunt verduurzamen.

Kortom, er zijn verschillende mogelijkheden om jouw huurwoning te verduurzamen. Ben jij er klaar voor? Ga dan direct aan de slag. Een groot voordeel, naast verduurzaming zal het ook bijdragen aan lagere energiekosten.

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk